Το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, ενώ νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προετοιμασία της ΚΕ.
Στο επικείμενο συνέδριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για «ένα συνέδριο σημαντικό, στο οποίο θα συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τον οδικό χάρτη, το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» και τονίζοντας την προσδοκία, να αποτελέσει μια τομή. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το συνέδριο θα απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών» το περασμένο Σάββατο, αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών, της λειτουργίας και του ρόλου του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ενόψει μιας σειράς εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχοδρομήσουν μια λύση στην βιωσιμότητα του χρέους, παράλληλα με τις προσπάθειες της για την επίτευξη και υλοποίηση μιας «δίκαιης ανάπτυξης».
Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει η οριστική έξοδος το 2018 από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας και η χάραξη του δρόμου μιας δίκαιης και βιώσιμης Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για την απομείωση του χρέους». Επισήμανε δε, ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα «το κόμμα και η κυβέρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχουν συγκεντρώσει πολύτιμες εμπειρίες και έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις σχέσεις κυβέρνησης- κόμματος, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να διαμορφώσει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης και σχέσης με την κοινωνία», επισημαίνοντας περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη με απτό και θετικό αποτέλεσμα: «Η συμφωνία για μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς επίσης και το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνολικά». Ανέφερε ότι «η συλλογική λειτουργία κυβέρνησης- κόμματος – ΚΟ είναι το μοντέλο που ενισχύει την αποτελεσματικότητα και εξασφαλίζει την υλοποίηση του πολιτικού μας σχεδίου». Ο κ. Ρήγας τόνισε ακόμη, ότι «το κόμμα είναι αυτό που έχει την υποχρέωση, ως συλλογικός διανοούμενος, να συμβάλλει στην αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα είναι στον αντίποδα όλων όσων επιδιώκουν την παλινόρθωση ακραίων νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών και την επαναφορά ενός διαβρωμένου αξιακού μοντέλου».
Μιλώντας για το ζήτημα των τάσεων, ο κ. Ρήγας επισήμανε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την ίδρυσή του ένα πολυτασικό δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις αποτελούν πλούτο και όπου η δυνατότητα έκφρασής τους εντός του κόμματος συνιστά στοιχείο σεβασμού στην ελευθερία της γνώμης, είναι στοιχείο αριστερής αντίληψης και δημοκρατίας. «Το ζητούμενο ωστόσο είναι οι τάσεις να λειτουργούν αμιγώς πολιτικά και όχι ως μηχανισμοί νομής της εξουσίας, είτε εντός, είτε εκτός κόμματος», πρόσθεσε. «Οφείλουμε», είπε, «να υπερβούμε τις αδυναμίες μας και να απευθυνθούμε προς την κοινωνία με μία ενιαία έκφραση άποψης, με ένα ενιαίο τρόπο, που θα πείθει τους πολίτες ότι υπηρετούμε όλοι μας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο».
Στο ερώτημα εάν με τις αλλαγές στις τάσεις εντυπώνεται ο αρχηγισμός στην ηγεσία του κόμματος, ο Πάνος Ρήγας τόνισε ότι «ο ειλικρινής και συλλογικός τρόπος λειτουργίας αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε κάθε είδους μηχανισμούς εξουσίας και αρχηγισμό». Υπογράμμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «οι ανοικτές, δημοκρατικές, πλουραλιστικές διαδικασίες είναι αυτές που διασφαλίζουν ακριβώς το αντίθετο». «Συμφωνούμε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «ότι όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης απόψεων στα όργανα του κόμματος και τα μέλη εμπλέκονται στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, διασφαλίζεται η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη των οργάνων».