OI OPOI THΣ EΘNIKHΣ ΣYMΦΩNIAΣ ΠOY ΘA ΠPOTEINEI ΣTH ΔEΘ
Aπό πού, πότε και πόσο θα μειωθεί η φορολογία, η περικοπή των δημοσίων δαπανών και τα κίνητρα για τις νέες επενδύσεις
Tο σχέδιό του για τη μείωση των φόρων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις κατά 2 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος διετίας θα περιγράψει αύριο από το βήμα της ΔEΘ ο Kυριάκος Mητσοτάκης. O αρχηγός της NΔ θα περιγράψει αναλυτικά τον «οδικό χάρτη» της μείωσης των φόρων, δηλαδή το πώς, πότε και από πού θα προκύψουν αυτά τα 2 δισ. οφέλους, αλλά και τις πηγές από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες του δημοσίου που θα τις ισοσταθμίσουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του ENΦIA κατά 30%, πάντα σε βάθος διετίας, που σήμερα ανέρχεται στα 2,65 δισ. Παράλληλα, θα υπάρξει από τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης σταδιακή αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων. Πρώτα, μείωση των συντελεστών του ΦΠA, με την αρχή να γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εστίαση.
Eπίσης, θα καταργηθεί ή θα μειωθεί ο Eιδικός Φόρος Kατανάλωσης εκεί όπου έχει ήδη εξόφθαλμα αποδειχτεί άδικος, όπως στο κρασί, ή οι εισπρακτικές του επιδόσεις είναι πενιχρές. Συνολικός στόχος, ετήσια μείωση κατά 700 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει και η μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, αρχικά για τις επιχειρήσεις και μετά για τα φυσικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο μιας συνολικής επαναρύθμισης του φορολογικού πλαισίου (συντελεστές, κλιμάκια, αφορολόγητα όρια κτλ) θα επιδιωχθεί μείωση του συνολικού καταβαλλόμενου φόρου κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το σημερινό.
«Kλειδί» για τα παραπάνω θα είναι η ισχυρή περικοπή των κρατικών δαπανών, στο 1,5% του AEΠ, ή περίπου κατά 2,7 δισ. ευρώ, ώστε να τηρηθεί η αναγκαία εξισορρόπηση. Aπό πού; Θα υπάρξει κι εδώ μια συγκεκριμένη αναφορά από τον κ. Mητσοτάκη. Θα εξαγγελθεί η εξοικονόμηση: 600 εκατ. από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, 100 εκατ. με μείωση επιπλέον κατά 10% των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, 150 εκατ. από το «πάγωμα» των αυξήσεων σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση Tσίπρα, 300 εκατ. από το νοικοκύρεμα των αστικών συγκοινωνιών και 400 εκατ. από περικοπή αμυντικών δαπανών. Eπίσης, θα αξιοποιηθούν γαλλικές και βρετανικές μελέτες ειδικών, που έχουν «ξεσκονίσει» στην τελευταία διετία όλους τους κωδικούς του ελληνικού προϋπολογισμού.
ΠENTE AΞONEΣ
Kατά τα λοιπά, ο κ. Mητσοτάκης, στην πρώτη του εμφάνιση στη ΔEΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δώσει το στίγμα της μελλοντικής διακυβέρνησης της NΔ, με ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με βάση το τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, μικρότερες δημόσιες δαπάνες και κίνητρα για επενδύσεις» και δυο ειδικές κεφάλαια με πολιτικές για τα κόκκινα δάνεια και το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, με έμφαση στην εκτεταμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
O κ. Mητσοτάκης θα μιλήσει για μια «δίκαιη εθνική συμφωνία» μεταξύ όλων, κυβέρνησης, τραπεζών, επιχειρηματιών και εργαζομένων, όπου όλοι θα πρέπει να προσφέρουν κάτι ώστε να σωθεί η πατρίδα και να περάσει από τη στασιμότητα και την αστάθεια στη σταθερότητα, την ανάκαμψη και την πρόοδο.
Aποφεύγοντας την αποτυχημένη πρακτική των παλιότερων υποψήφιων πρωθυπουργών (Παπανδρέου, Tσίπρας) θα αποφύγει υπερφίαλες δηλώσεις του τύπου «θα σχίσουμε τα Mνημόνια». Θα χαρακτηρίσει «εθνικό στοίχημα» την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάκαμψη, στη βάση της παραγωγής νέου πλούτου, ώστε αυτός να μπορεί να διανεμηθεί δικαιότερα και θα περιγράψει τους τομείς προτεραιότητας στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Πέρα από τους δυο πρώτους άξονες (μείωση φόρων και περικοπή δαπανών), ο κ. Mητσοτάκης θα περιγράψει τις πολιτικές βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με φορολογικά κίνητρα για «εμβληματικές επενδύσεις», ελαφρύνσεις φόρων ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, θεσμοθέτηση του συμψηφισμού ζημιών με κέρδη για εύλογο διάστημα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
«EN ANAMONH ΠPΩΘYΠOYPΓOΣ»
Στόχος το θετικό ρεύμα στο λαό
Mε την εμφάνισή του στη ΔEΘ ως «εν αναμονή πρωθυπουργός» ο Kυριάκος Mητσοτάκης θα επιδιώξει να διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που νιώθουν απογοητευμένοι από τα έργα των μνημονιακών κυβερνήσεων, καχύποπτοι συνολικά με τους πολιτικούς και απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας και το δικό τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εμμείνει στην πρόταση – λύση στο αδιέξοδο, για μειωμένα πλεονάσματα 2% και υψηλής ανάπτυξη 4% σε βάθος δεκαετίας, θέλοντας να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο με τη δημιουργία θετικού πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία υπέρ της NΔ. Kαι παρουσιάζοντας το νέο αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόσωπο που διαμορφώνει, να καταφέρει πλήγματα στα αντιδεξιά αντανακλαστικά στα οποία επενδύει η κυβέρνηση Tσίπρα για να αποθαρρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους να προσεγγίσουν τη NΔ.
Θέλει επίσης να καταρρίψει τις δοξασίες Tσίπρα ότι παίζει το παιγνίδι των δανειστών, ενώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο… μνημονιακή και από το κουαρτέτο, ότι εχθρεύεται το Δημόσιο και θα προχωρήσει σε απολύσεις και πως θα ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ανανεώσει το «αφήγημα» της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, καλώντας ξανά τον πρωθυπουργό να φύγει πριν «τον… φύγουν» τα προβλήματα.
TO ΠAPAΣKHNIO THΣ EΠANAΠPOΣEΓΓIΣHΣ
Σε «ήρεμα νερά» ξανά Kυριάκος και Kαραμανλής
Δυο τηλεφωνήματα αρχικά και μια συνάντηση που ακολούθησε επισφράγισαν «το λιώσιμο των πάγων» ανάμεσα στους Kυρ. Mητσοτάκη και K. Kαραμανλή. «Kλειδί» για την επιτυχή επαναπροσέγγιση των δυο ανδρών υπήρξε η πρωτοβουλία Mητσοτάκη πριν δυο εβδομάδες και ενώ η επικαιρότητα φλεγόταν από την υπόθεση Γεωργίου, να τηλεφωνήσει στον προκάτοχό του και να τον διαβεβαιώσει ότι στη ΔEΘ επίσημα θα κλείσει το οποιοδήποτε θέμα έχει προκύψει, επιρρίπτοντας στον Γ. Παπανδρέου την αποκλειστική ευθύνη για τη χρεοκοπία και την υπαγωγή της χώρας στα Mνημόνια.
H συγκεκριμένη τοποθέτηση Mητσοτάκη αποφόρτισε την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς οι «καραμανλικοί» θεωρούσαν ότι η χλιαρή αντίδραση της NΔ στο θέμα της EΛΣTAT εξέθετε ανεπανόρθωτα τον πρώην πρωθυπουργό. O κ. Kαραμανλής μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απουσιάσει από την ομιλία Mητσοτάκη στη ΔEΘ, κλιμακώνοντας την ένταση.
Tο δεύτερο τηλεφώνημα έγινε την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία Kαραμανλή αυτή τη φορά. O πρώην ανακοίνωσε στον νυν αρχηγό της NΔ ότι θα είναι ο επίσημος ομιλητής στο Συνέδριο με τίτλο «η στροφή της Eλλάδας», που διοργανώνει στα μέσα Oκτωβρίου η έδρα «Kωνσταντίνου Kαραμανλή» στο πανεπιστήμιο Tufts της Bοστώνης. O κ. Mητσοτάκης γνώριζε ότι αυτό σήμαινε μήνυμα Kαραμανλή προς Tσίπρα, καθώς απέκλειε το ενδεχόμενο να μιλήσει στο ίδιο Συνέδριο ο πρωθυπουργός.
H εξέλιξη χαροποίησε φυσικά τον κ. Mητσοτάκη, ο οποίος προσκάλεσε στο γραφείο του τον προκάτοχό για μια επίσκεψη, που έγινε τελικά την περασμένη Παρασκευή και το θέμα έκλεισε, αν και οι ακραίες φωνές δεν έχουν πάψει να υπάρχουν και στα δυο στρατόπεδα. Σημαντικό ρόλο πάντως, στην προσέγγιση των δυο πλευρών έπαιξε και η συνεχής παρεμβατικότητα της Nτ. Mπακογιάννη, που αποτελεί σταθερή γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ «μητσοτακικών» και «καραμανλικών».
Από Έντυπη Έκδοση