Μητσοτάκης: Έχουμε κοστολογημένο κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα

«Μέσα μου έχω απομυθοποιήσει τη γλύκα της εξουσίας»

 

Απόλυτα κατηγορηματικός για την αξία του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος και την ανάταση της Οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

 

«Το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα, με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ενοχλημένος από όσα είπα χθες. Το σχέδιο που παρουσίασα έχει ξεκάθαρα φιλελεύθερο πρόσημο. Σίγουρα διαφωνούμε ως προς τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό. Δεν θα μπω στο άγονο παιχνίδι να δηλητηριάσω το κλίμα της πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης. Καλώ τους πολίτες να συγκρίνουν. Δεν είναι υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 

«Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα και καθυστέρησε οκτώ μήνες να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση. Όσο καθυστερεί, τόσο δυσχερέστερη γίνεται η θέση της κυβέρνησης και των πολιτών. Ρωτώ ευθέως: Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση; Είναι ανικανότητα, αδιαφορία ή εσωτερικές διαφωνίες στην κυβέρνηση; Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης μίας αέναης διαπραγμάτευσης, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα μέτρα. Η αγορά δεν αντέχει άλλο τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα».

 

Εκλογές εδώ και τώρα


«Ζητούμε εκλογές επιτακτικά, γιατί η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα της οικονομίας, αλλά γιατί υπονομεύει και τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Η ζημιά που κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρας στην εξουσία αποδεικνύεται τεράστια.

 

Θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις, θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτελεσμα – Και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ., θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο τον δυνατόν ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

 

Εγώ δεν δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους, στην προκειμένη στόχο για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση, λογικοί φορολογικοί συντελεστές, κράτος που διευκολύνει τον επιχειρηματία και δεν τον αντιμετωπίζει ως αντίπαλο. Αν υφίστανται αυτές οι προυποθέσεις, υπάρχουν κλάδοι με συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιου είδους επενδύσεις – Οι επενδυτές τώρα δεν έρχονται γιατί τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας».

 

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δικές μου και της Ν.Δ. να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο μετριότητας, ηττοπάθειας – Όχι, δεν θέλω να γίνω άλλος ένας Πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που θα δεν μπορέσει να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας. Μέσα μου έχω απομυθοποιήσει τη γλυκα της εξουσίας. Η εξουσία είναι ένα εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες».

 

«Στην ομιλία μου στο συνέδριο της Ν.Δ., αναφέρθηκα στους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Η επαφή μου με τον Κ. Καραμανλήκαι τον Αντ. Σαμαρά έχουμε τακτική επικοινωνία. Η συσπείρωση της Ν.Δ. φθάνει στο 90%. Φιλοδοξώ να ηγούμαι σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπου κατατίθενται απόψεις και δουλειά μου είναι να συνθέτω.

 

Για τις τηλεοπτικές άδειες

 

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη απαξιωθεί στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και το λέμε με απόλυτη καθαρότητα, χωρίς να παρεμβαίνουμε στο έργο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν έγινε άραγε έλεγχος πόθεν έσχες για τη δυνατότητα των υπερθεματιστών να καταβάλουν το τίμημα για την τηλεοπτική άδεια; Θα επιστρέψουμε την αρμοδιότητα για τις άδειες στο ΕΣΡ και δεν πρόκειται να υπάρξει όριο στον αριθμό των αδειών. Το ολιγοπώλειο έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής».

 

«Πιστεύω στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, με την προϋπόθεση ότι είναι επιχειρηματικά βιώσιμα. Έχουν το πλεονέκτημα να είναι κοντά στην τοπική κοινωνία, πράγμα που αντικειμενικά τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν. Όπως υπήρχε και ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη διαπλοκή στα μέσα εθνικής εμβέλειας, ενδεχομένως να υπάρχει μικρότερης κλίμακας διαπλοκή στα περιφερειακά μέσα».

 

Δεν ανακατευόμαστε με τα της Δικαιοσύνης


«Η υπόθεση Γεωργίου είναι στη Δικαιοσύνη, δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για αυτήν την υπόθεση. Έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλες των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης. Όμως, το 2009 ο Κ. Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση για δύσκολα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος. Δυστυχώς η παρότρυνσή του έπεσε στο κενό και ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη με τη φράση «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια βρεθήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα – Δεν θέλω μια Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χθες, αλλά ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο – Να κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι, χωρίς διχαστικό λόγο».

 

Και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε επόμενη κυβέρνηση ΝΔ

 

«Νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία, με ουσιαστική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι απαραιτήτως με στελέχη εκ μεταγραφής από άλλους χώρους. Καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Δεν θα υπάρχουν βιλαέτια, φέουδα και διαφορετικές γραμμές στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Αναρωτιέμαι γιατί ισχυρίζεστε ότι η ατζέντα «νόμος και τάξη» είναι μια δεξιά ατζέντα – Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης – Δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπέρκειας της ΕΛΑΣ, τίθεται ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με τους διάφορους μπαχαλάκηδες – Η δική μας πολιτική βούληση υπάρχει, ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν, και αυτή είναι μια ατζέντα της κοινής λογικής, που θα πρέπει να είναι αυτονόητη σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία».

 

«Κινούμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγραμματος και θα προσθέσει και άλλες. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα και θα είναι μια επίπονη δολεια γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημια από τον κ. Τσίπρα – Θα την κερδίσουμε τη μάχη αυτή γιατί είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι οι σωστές για τη χώρα – Όταν υπάρχει οδικός χάρτης και μια αποφασιμένη ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε».

 

Δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να υπάρχουν

 

«Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες, επιθυμώ τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό τοπίο, όπως και στο τηλεοπτικό. Ωστόσο, η Τράπεζα Αττικής πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν. Ερωτηματικά για δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να υπάρχουν. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και, εάν υπάρχει απόστημα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, να σπάσει και να σπάσει το συντομότερο δυνατόν».

 

Όχι σε απολύσεις στο Δημόσιο

 

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ο καλός, ο εργατικός δημόσιος υπάλληλος όχι απλώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει. Αγωνίστηκα να επιβάλλω την έννοια της αξιολόγησης, που πρωτίστως είναι εργαλείο επιβράβευσης των καλών δημόσιων υπαλλήλων. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού -και αναφέρομαι στην ανάγκη κινητικότητας».

 

Όλα είναι κοστολογημένα


«Τίποτα εξ όσων είπα δεν είναι στον αέρα, γιατί το σχέδιο είναι κοστολογημένο και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του στόχου για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Πήγα μέχρι εκεί που νιώθω άνετα ότι μπορώ να υποστηρίξω τα όσα διακηρύσσω. Δέχτηκα εισηγήσεις να διακηρύξω ακόμη πιο τολμηρή μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεν το δέχθηκα, γιατί δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευθεί μια μείωση του πλεονάσματος. Δεν τον εμπιστεύονται, όπως δεν τον εμπιστεύονται και οι Έλληνες πολίτες».

 

Για το χρέος


«Στο θέμα της παρέμβασης στο χρέος, η στάση των Ευρωπαίων δεν ήταν ορθή. Υπάρχει η δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012, που πρέπει να υλοποιηθεί. Ωστόσο, το ζήτημα συναρτάται με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση για το χρέος η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

 

Δεν γυρνάμε στην εποχή Κοσκωτά


«Όσα ακούμε γύρω από το ζήτημα των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά. Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια. Είναι ζήτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει τους υπερθεματιστές και να ελέγξει το πόθεν έσχες τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων «τριγώνων διαπλοκής» και στην εποχή Κοσκωτά – Τράπεζας Κρήτης».

 

«Κινούμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγραμματος και θα προσθέσει και άλλες. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα και θα είναι μια επίπονη δολεια γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημια από τον κ. Τσίπρα – Θα την κερδίσουμε τη μάχη αυτή γιατί είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι οι σωστές για τη χώρα – Όταν υπάρχει οδικός χάρτης και μια αποφασιμένη ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε».

 

«Ο συμψηφισμός επιδοτήσεων και χρεών των αγροτών δεν αίρει το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, αφού αφορά μόνον τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για τίποτε περισσότερο από όσα είπα χθες. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας και να πάμε σε λογική ανταγωνιστικών καλλιεργιών. Η αλλαγή πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους αγρότες, που πρέπει να κινηθούν όχι προς το παλιό μοντέλο των συνεταιρισμών, αλλά των ενώσεων παραγωγών. Συναντώ αγρότες που επενδύνουν στην ποιότητα των ίδιων τους των προϊόντων. Υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα. Το Ισραήλ έχει κάνει θαύματα στον αγροτικό τομέα, μέσα στην έρημο».

 

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δικές μου και της Ν.Δ. να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο μετριότητας, ηττοπάθειας – Όχι, δεν θέλω να γίνω άλλος ένας Πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που θα δεν μπορέσει να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας – Μέσα μου έχω απομυθοποιήσει τη γλυκα της εξουσίας. Η εξουσία είναι ένα εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες.

 

Συνταγματική αναθεώρηση

 

«Έχουμε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, αναζητώντας τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Θα μπούμε στη διαβούλευση με τα κόμματα που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή και θα αναζητήσουμε, γιατί όχι, ακόμη και πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτώ μετά από μία εκλογική νίκη είναι ο χρόνος των μεθεπόμενων εκλογών. Έχω υπογραμμίσει την ανάγκη για γενναία συνταγματική αναθεώρηση, επιδίωξα και μια ελάχιστη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα, όμως απορρίφθηκε – Ο Πρωθυπουργός θέλησε να μετατρέψει τη διαδικασία αυτή σε μια επικοινωνιακή φιέστα – Η διαδικασία της Αναθεώρησης αφορά την ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».

 

Μεταρρύθμιση στην Παιδεία

 

«Η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε. Η κυβέρνηση την οδηγεί στον κατήφορο – Αδιανόητη η υπονόμευση της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια από αυτά που έχουμε – Θέλουμε μια παιδεία επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω».

 

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

 

«Είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιδείξει ωριμότητα και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν αυτά τα ζητήματα. Δε θέλω να θυμίσω ποιος υποσχόταν κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Δεν θεωρώ ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να ορίζεται νομοθετικά, αλλά με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ευελπιστώ ότι με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τον φαύλο κύκλο θα μπορέσουμε να κινηθούμε ανοδικά όσον αφορά στο επίπεδό του».

 

Ο «οδικός χάρτης» για την Οικονομία

 

Παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ όσο τον δυνατόν πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις μας, περιόρισα τις δεσμεύσεις μου σε αυτά που με βεβαιότητα μπορούν να γίνουν ανεξαρτήτως της άποψης των θεσμών – Δεν ξέρω πώς μπορώ να πείσω για την ειλικρίνειά μου, ξέρω όμως ότι είμαι ειλικρινής και πιστεύω πως οι πολίτες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα το καταλάβουν. Θα έπρεπε εδώ και μήνες η κυβέρνηση να έχει καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Καταλαβαίνω ότι έχουμε ένα δύσκολο διεθνές πεδίο. Το ζήτημα της ελάφρυνσης των πλεονασμάτων ακούγεται όλο και περισσότερο και όχι μόνο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ δύσκολο μία οικονομία με τα ελληνικά χαρακτηριστικά να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για μία δεκαετία, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων από μία υπερβολικά περιοριστική πολιτική. Αυτό το δέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ακόμη και εκείνοι που δημοσίως μπορεί να λένε το αντίθετο».

 

«Η συνολική επιβάρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς, με βάση την πρόταση της Ν.Δ. για ΦΠΑ με χαμηλό συντελεστή 11% και υψηλό 22%, θα είναι θετική, δηλαδή θα δει ελάφρυνση στο συνολικό κόστος. Θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο είναι ειρωνικό να μας ασκεί κριτική γι’ αυτό το ζήτημα μια κυβέρνηση που αύξησε τον ΦΠΑ στο 24%».

 

«Προφανώς είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός. Όσο καλύτερο το κλίμα στη χώρα, τόσο περισσότεροι επενδυτές – Το ζήτημα του ΟΠΑΠ για εμάς έχει κλείσει. Υπάρχει θέμα με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου… Για το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, δεν έχω συναντήσει αγρότες που να ζητούν να μη φορολογούνται. Το θέμα είναι κατά πόσο ο τριπλός συνδυασμός εισφορών, φορολογίας και κόστους παραγωγής καθιστά βιώσιμη την αγροτική δραστηριότητα».

 

Ξενοφοβία και ρατσισμός δεν χωρούν στη Ν.Δ.

 

«Δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Ξενοφοβία και ρατσισμός δεν χωρούν στη Ν.Δ. επί της αρχής. Είναι άλλο να κατακρίνουμε κάποιες δηλωσεις και άλλο να μας στερείται η δυνατότητα να ασκούμε κριτική για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, όπου πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά».

 

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του κόμματος υπήρξε σαφέστατος: «Σας απαντώ με ένα ξερό “όχι”».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ