Διπλό αίτημα για κλήση των νέων καναλαρχών στη Βουλή κατέθεσε η Ν.Δ. ζητώντας να καταθέσουν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.
Τελικά και οι νέοι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Στην Εξεταστική το αίτημα κλήσης των ιδιοκτητών κατέθεσε το απόγευμα ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης, αλλά απερρίφθη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο, καθώς νωρίτερα είχε αποφασιστεί η κλήση τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Ν.Δ. είχε καταθέσει γραπτό αίτημα για την πρόσκληση προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών (υπουργός, γενικός γραμματέας, ιδιοκτήτες καναλιών). Κατά την συζήτηση η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου ήταν αρνητική επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ελέγξει πόθεν έσχες και ότι η ΝΔ επιθυμεί να ασκήσει πίεση στη Δικαιοσύνη.
Η Τ. Χριστοδουλοπούλου διέκοψε την συνεδρίαση για λίγα λεπτά. Κατά την διακοπή ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συνέταξαν νέο αίτημα πρόσκλησης με βάση το άρθρο 41Α που προϋποθέτει αίτημα από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής. Παρά το ότι δεν υπήρχαν οι Επιτροπές η Τ. Χριστοδουλοπούλου το δέχθηκε λέγοντας ότι θα γίνει συγκροτημένη συζήτηση.
Συγκεκριμένα:
– Θα γίνουν δύο συνεδριάσεις, μία κάθε μήνα
– Ερωτήσεις υποβάλλουν ο πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, δύο βουλευτές από το δεύτερο και ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα σε δύναμη κόμματα και οι αρμόδιοι υπουργοί. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι συγκεκριμένες και περιορίζονται αυστηρώς στο θέμα της πρόσκλησης.