Υπό τον πλήρη έλεγχο της Βουλής θα μπαίνουν από δω και στο εξής οι αμυντικές συμβάσεις σύμφωνα και με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα και προβλέπει η Βουλή να έχει την εποπτεία τους.
Το νομοσχέδιο δίνει στη Βουλή τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο εισάγονται αυστηρότερες και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας.
Μεταξύ άλλων, θεσπίζονται «απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, αλλά και εξωχώριες εταιρείες, ενώ εισάγεται υποχρεωτική γνωστοποίηση όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους». Επιπλέον, «ο ανάδοχος δεσμεύεται με ρήτρα ακεραιότητας η οποία προβλέπει ότι «απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης».
Ταυτόχρονα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «ορίζεται εφεξής αρμόδια για τη διαπραγμάτευση, σύναψη και παρακολούθηση όλων των συμβάσεων για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, είτε αυτές είναι κύριες, είτε συμβάσεις υποστήριξης.
Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας στα εξοπλιστικά καθώς όπως επισημαίνεται, «ο χώρος των αμυντικών προμηθειών είναι διαχρονικά βεβαρημένος», ενώ «φήμες καταγγελίες, δικαστικές και κοινοβουλευτικές έρευνες, ακριτομυθίες και υπαινιγμοί διαμορφώνουν μία πολύ βαριά ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια».
Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εθνικής ‘μυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό ‘μυνας Πάνο Μπεγλίτη.