Η πρώτη αναμέτρηση των δύο πολιτικών αρχηγών από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου
Ανεβαίνει σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς αναμένεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποδομήσει συνολικά την επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, που προκάλεσε τη συζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κερδίσει στα σημεία, καταδεικνύοντας ότι οι απόψεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα Παιδείας είναι όχι μόνο συντηρητικές, αλλά συγχρόνως εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Απόφαση του Μαξίμου είναι να μη γίνει καμία υποχώρηση στα ζητήματα της Παιδείας, παρά το γεγονός ότι εκ παραλλήλου επιχειρείται επαναπροσέγγιση με την Εκκλησία για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Νίκο Φίλη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι τάσσεται υπέρ των σχολαρχών στην ιδιωτική εκπαίδευση και συγχρόνως να τον κατηγορήσει ότι προκάλεσε τεχνητό θόρυβο για τη λειτουργία των Ολοήμερων, ζητώντας επί της ουσίας αυτή να ισχύει μόνο για το 1/3 των δημόσιων σχολείων και όχι για το σύνολό τους, όπως ισχύει με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επιμένει στο αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» η ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, θεωρώντας τα ζητήματα της Παιδείας προνομιακό πεδίο για μετωπική με την κυβέρνηση, προετοιμάζεται για εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση, ενώ αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για εκλογές.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κινούνται πλέον με στόχο τη διάχυση της πολεμικής ατμόσφαιρας με την κυβέρνηση και στην κοινωνία, με κεντρικά στελέχη της ΝΔ να σχολιάζουν πως «η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πρέπει να νοιώσει τον θυμό της κοινωνίας που καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις».
Σε αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο δεν προτίθεται να αναζητήσει συναινετικούς δρόμους με τον πρωθυπουργό για το θέμα της Παιδείας, αλλά αντιθέτως αναμένεται να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για λάθη μεγαλύτερα και από εκείνα στην οικονομική πολιτική, καθώς μέσω της Παιδείας «με ιδεοληπτικές παρεμβάσεις, συνειδητά επιδιώκει να διχάσει την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά».
Παράθυρα μελλοντικών συνεργασιών
Παράλληλα, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η σκληρή γραμμή στην Παιδεία ευνοεί το σχέδιο συμμαχιών και μελλοντικής πολιτικής διεύρυνσης του κόμματος, καθώς έχουν ήδη αναδειχθεί πεδία σύμπλευσης τόσο με τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου.
Άλλωστε, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να προαναγγείλει την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου.
«Αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία»
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται δώσει έμφαση στην ανάγκη απελευθέρωσης της Παιδείας, με στήριξη του ιδιωτικού τομέα εκπαίδευσης, χωρίς αποδυνάμωση του δημόσιου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διαμηνύσει ότι «στόχος της ΝΔ είναι ο κάθε Έλληνας να θέλει και να επιλέγει το καλό δημόσιο σχολείο».
Ως προς το σχέδιο της ΝΔ για την Παιδεία, το οποίο θα έχει κεντρική θέση στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει έμφαση στο τρίπτυχο «αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία», ενώ δεσμεύεται για την ενίσχυση του θεσμού των πρότυπων σχολείων, τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και την αυτονόμηση των πανεπιστημίων, ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις ανάγκες του.