Αιχμές Ξυδάκη κατά Ευρωπαίων – Κλείνει η Σούδα στην Χίο – Κλίμα έντασης στους κόλπους των μεταναστών
Τη μεταφορά προσφύγων, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, προανήγγειλε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους», δήλωσε.
«Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια, σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, είναι κατά μία έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης και της έλλειψης υποστήριξης εκ μέρους τους» τόνισε, επισημαίνοντας πως ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες «οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας».
Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, ανέφερε. Επιπροσθέτως έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και «η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε», συμπλήρωσε.
Επέκρινε μάλιστα την πρόθεση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα πρόσφυγα από χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα» είπε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και «αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας».
«Εάν οι χώρες-μέλη της ΕΕ μας στείλουν τους ανθρώπους, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα, τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».
Κλείνει η Σούδα στην Χίο – Κλίμα έντασης στους κόλπους των μεταναστών
Αναστάτωση επικρατεί στη Χίο, καθώς αρχίζουν να επιδίδονται οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου προσφύγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Αφγανός έκοψε τις φλέβες του, όταν ενημερώθηκε ότι απορρίφθηκε η αίτησή του. Οι κάτοικοι καλούν σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00 κατά των χειρισμών στο προσφυγικό. Εν τω μεταξύ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κλείνει ο καταυλισμός προσφύγων στη Σουδα.Συγκεκριμένα, σε συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του hot spot της ΒΙΑΛ προχώρησαν, χθες Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους καθώς και για την ανυπαρξία αστυνόμευσης.
Όπως αναφέρουν, η κατάσταση είναι οριακή, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και μερικές ημέρες ξεκίνησαν να επιδίδουν τα πρώτα απορριπτικά έγγραφα στους μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα η αντίδραση πολλών από αυτούς να είναι ακραία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, προχθές Δευτέρα το πρωί, νεαρός Αφγανός έκοψε τις φλέβες του στο άκουσμα της απόρριψης της αίτησής του.
Κινητοποιήσεις κατοίκων με συνθήματα όπως «να βγάλουμε τη Χίο απ’ τα συρματοπλέγματα», «να μην ανοίξει νέο χοτ σποτ», «να κλείσει η ΒΙΑΛ», «δεν μας φταίνε οι άνθρωποι, αλλά οι πολιτικές», επιτροπές αγώνα στη Χίο, σηματοδοτούν τους στόχους τους και καλούν «σε μεγάλη ειρηνική και χωρίς ακρότητες συγκέντρωση» σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, στην πόλη της Χίου.
Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας μέσω της χιώτικης προκυμαίας μέχρι το ξενοδοχείο «Χανδρή».
Εν τω μεταξύ παρελθόν αποτελεί για την πόλη της Χίου ο πρόχειρος καταυλισμός που λειτουργούσε στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ πίσω από το δημαρχείο της πόλης της Χίου αφού ολοκληρώθηκε η μεταφορά όσων διέμεναν εκεί.
Η διαδικασία μεταφοράς ξεκίνησε με την πρώτη φθινοπωρινή μπόρα όταν η πλειοψηφία των 180 προσφύγων που έμεναν στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, ενώ για πολλούς από αυτούς εγκρίθηκε η μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Επιπλέον, με απόφασή του, το Δημοτικό συμβούλιο Χίου προχωρά και στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού προσφύγων στην τάφρο του κάστρου της Χίου, γνωστή ως Σούδα.