Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επέλεξε το πέρασμα του «Καπιτάν Αντρέεβο» στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα για να εξαγγείλει την νέα μορφή που θα αποκτήσει η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Η φύλαξη των συνόρων θα γίνει ακόμα καλύτερη υποσχέθηκε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο. Με αυτό εννοεί ότι ο φράχτης μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας θα γίνει μακρύτερος, ψηλότερος και θα επιβλέπεται εντατικότερα από την Frontex.
Επίσης θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις κάμερες παρακολούθησης.
Στόχος είναι οι μετανάστες να χρησιμοποιούν πλέον τις κανονικές διόδους, να καταγράφονται επί τόπου και να κάνουν αίτηση ασύλου. Οι παράνομοι δίοδοι τις οποίες χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα κατά μήκος της βαλκανικής οδού θα πρέπει να κλείσουν οριστικά.
«Δεν πρόκειται η Ευρώπη να γίνει φρούριο», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις ακτιβιστών, αλλά στόχος είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων.
Η νέα υπηρεσία της Frontex θα βοηθάει στο μέλλον τα κράτη-μέλη σε αυτή την προσπάθειά τους. Θα διαθέτει 1.000 αντί για 450 υπαλλήλους, θα γνωμοδοτεί, θα κάνει αναλύσεις για τους κινδύνους που υπάρχουν, θα κάνει τεστ αντοχής στις υπηρεσίες φύλαξης συνόρων των κρατών-μελών και θα φροντίζει για την ταχύτερη επαναπροώθηση των προσφύγων.
Οι 1.500 συνοριοφύλακες που θα βρίσκονται υπό τις διαταγές της Frontex θα μπορούν να επεμβαίνουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Δύσκολη η αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως η ενισχυμένη υπηρεσία της Frontex κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί διότι όλα τα κράτη-μέλη συναίνεσαν.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, Φαμπρίτσε Λετζέρι, πιστεύει ότι με περισσότερα χρήματα και περισσότερο προσωπικό θα τα καταφέρει τώρα καλύτερα. Η αποστολή στη Μεσόγειο με την επωνυμία «Τρίτων» ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα θα συνεχιστεί και να ενισχυθεί, υποσχέθηκε ο Λετζέρι. Η Frontex διαθέτει σήμερα 18 πλοία και πάνω από 500 αξιωματούχους.
Ωστόσο η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολη η αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό το χρόνο περισσότεροι από 130.000 μετανάστες και πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα.
Θα απαιτηθεί πάντως αρκετός χρόνος ακόμα μέχρι η νέα υπηρεσία της Frontex να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα της. Η πλήρης πρόσληψη του προσωπικού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Οι 1.500 νέοι συνοριοφύλακες θα έχουν προσληφθεί μέχρι τις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Κάθε χώρα θα συνεισφέρει με έναν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων.
Τέλος, ο Φραμπρίτσε Λετζέρι υποσχέθηκε πως θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα και η τράπεζα δεδομένων καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών.