“Στο 25% τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ”
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ καταθέτει αυτή την ώρα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.
Αναφερόμενος στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
Παραθέτοντας στοιχεία για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.»
«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Επίσης, όπως είπε, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».
Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι η κίνηση της ΤτΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση είναι απόφαση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας καθώς κρίθηκε ότι η διοίκηση ήταν ακατάλληλη (δεν πληρούσε τα κριτήρια).
Αιχμές πάντως άφησε κατά του προκατόχου του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. «Ο κος Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του με την Τράπεζα Aττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».
Προσπάθησα να κινηθώ νωρίτερα στην Αττικής. Είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δοκιμάσαμε δια της πειθούς, όταν είδαμε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, προχωρήσαμε σε πιο σκληρές κινήσεις.
«Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης».
Δήλωσε ότι δεν εξέδωσε ανακοίνωση η ΤτΕ για την ανάκληση της δυνατότητας χρηματοδότησης και ότι υπήρξε διαρροή και ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να ενεργήσει ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τη συγκεκριμένη διαρροή καθώς προκάλεσε φυγή καταθέσεων.