Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως «κομπάρσους της διαπλοκής» – «Τώρα είναι η ώρα για συζήτηση περί χρέους»
Το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει στόχο να επιστρέψει και να πάρει εκδίκηση, να γυρίσει στρατηγικά δικαιωμένο, τόνισε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου τουΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Χαρακτήρισε το επίπεδο της συζήτησης που έγινε στο συνέδριο, από την Πέμπτη το βράδυ, ως αντάξιο της ευθύνης που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είπε ότι ως χώρα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή και σε λίγο «θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι «να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία, τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας».
«Έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες δύσκολους, που θα κρίνουν πολλά, ενόψει της ερχόμενης τριετίας μέχρι τις εκλογές το 2019», πρόσθεσε, ενώ έθεσε ως στόχο «να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με μια άλλη Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαιρέτως ως «κομπάρσους της διαπλοκής», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει».
«Όλοι κατανοούν πια ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα. Έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε η οικονομία ανακάμπτει. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι έχει καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με όλες τις προβλέψεις. Άρα, πώς καταστράφηκε η οικονομία; Και το ’16, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για διατήρηση της ύφεσης. Δεν θέλουμε ιστορίες επιτυχίας, θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν στα πέντε χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Είχαμε σκοπό να κλείσουμε την αξιολόγηση για να φτάσουμε στην κρίσιμη συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Συνεχίζουμε να τηρούμε τη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Οι ολιγωρίες δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτές».
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη. Δυνάμεις στην Ευρώπη πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος, όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν μιλάμε για ελληνικό, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο χρόνος της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι κρίσιμο μέγεθος. Η Ευρώπη έχει επιδείξει αμηχανία και καθυστέρηση που τις συνέπειες τις ζούμε όλες. Εξαιτίας της διαχείρισης της αργής των κρίσεων η Ευρώπη αντιμετωπίζει άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, Γι΄ αυτό είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας, την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Θεωρούμε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για να συζητηθεί το χρέος», είπε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Η τακτική της καθυστέρησης μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στη ζωή και την πολιτική δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα και αποφάσεις. «Η στιγμή της απόφασης είναι μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε χαρακτηριστικά. «Οταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό δεν είχαμε εγγυήσεις. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα, γι’ αυτό μας επέλεξε ο λαός».
Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς Ηλία Ηλιού, είπε «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», για να αναφερθεί στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Όπως είπε, οι μέρες της αφθονίας προς τους ολιγάρχες και τους καναλάρχες τελείωσαν. Θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι, κανένα χατίρι, καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για «πιέσεις προς τους δικαστές» που πρέπει να σταματήσουν, ώστε να «αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους».
Το προσφυγικό και οι επιπτώσεις του τόσο στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Ευρώπη, κάνοντας την αντιδιαστολή ανάμεσα στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι νησιώτες τους πρόσφυγες, την ώρα που στην Ευρώπη υψώνονταν τείχη, ήταν το επόμενο κεφάλαιο στην δευτερολογία του κ.Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επέλεξε να επισκεφτεί τη γειτονική χώρα τρεις φορές μέσα σε έξι μήνες. «Πήραμε την ευθύνη αυτών πρωτοβουλιών και καλά κάναμε», τόνισε.
«Έχουμε όμως μπροστά μας τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό. Θέλουμε τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και στηρίζουμε αταλάντευτα την κυπριακή κυβέρνηση. Συναντήθηκα και με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, γιατί όταν ζητάμε δίκαιη λύση, τη ζητάμε για όλους. Θέλουμε λύση βιώσιμη. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα. Λύση με παραμονή των στρατευμάτων, δεν είναι λύση», είπε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε στη συνέχεια ότι «όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Στην οικονομία, στην κοινωνία, το μέτωπο με τη διαφθορά, τον αθλητισμό».