Προσφυγή στη δικαιοσύνη προανήγγειλε ο Θανάσης Γιαννόπουλος με αφορμή την οριστική αντικατάστασή του από την προεδρία του δ.σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για «βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά» εκ μέρους της.
Σε μακροσκελή του δήλωση σημειώνει ότι η επιστημονική και πολιτική ιστορία του καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη. Επίσης αναφέρει ότι επιφυλάσσεται και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής του, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά του, η ηθική του, αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων.
Ακόμη στρέφεται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά του, με στοιχείο τον τραμπουκισμό.
«Στην παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύουν μόνο οι κραυγές και της λείπει το θάρρος. Την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της, την παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση», συμπληρώνει.
Ολόκληρη η δήλωση:
Η δικαίωση μου από το ΣτΕ πρόσφατα, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αντικατάστασή μου, τον περασμένο Μάιο, που έγινε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της εξαιρετικά τιμητικής και με άκρως επιστημονικά κριτήρια πρότερης τοποθέτησής μου τον Απρίλιο του 2015, από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Αποτελεί και την προσωπική επιβράβευση της λειτουργίας μου ως επιστήμονα που από την θέση του προέδρου του οργανισμού, τήρησα με θρησκευτική ευλάβεια το κανονιστικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που τίθενται στο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας.
Επί των ημερών μου αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία πολύ σοβαρά ζητήματα στο προσφυγικό, στο ζήτημα της γρίπης και στην πρόληψη ενδημικών νόσων, γεγονός που λειτούργησε και ως ασπίδα προστασίας στο κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο, η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά μου, με στοιχείο τον τραμπουκισμό.
Αγνόησε επίσης, με γνώμονα την εμμονική στάση της στο πρόσωπό μου, το επιστημονικό μου πεδίο και τη διάθεσή μου να συμβάλω στη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές προκλήσεις τις καθημερινότητας, αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις, για την πάταξη φαινομένων, που συχνά πυκνά αποτελούν τροχοπέδη στο χώρο της υγείας.
Στα αδιέξοδά της, στα προβλήματά της και την αντισυνταγματική της συμπεριφορά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική.
Η επιστημονική και πολιτική ιστορία μου καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη επιφυλασσόμενος και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής μου, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά μου, η ηθική μου, αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων.
Στην παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύουν μόνο οι κραυγές και της λείπει το θάρρος. Την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της, την παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση.