Τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά μελετά η κυβέρνηση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να προχωρήσει σε προσωρινή αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: «Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν λίγο αργότερα, πως «Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επί της ουσίας, κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας.
Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα». Ωστόσο από την κυβέρνηση δεν διευκρινιζόταν, ποιος και σε ποια νομική βάση θα προσδιορίσει το ύψος του τιμήματος και τις προϋποθέσεις προσωρινής λειτουργίας των καναλιών από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΣΡ και το ΣτΕ έχει κηρύξει το νόμο 4339/2015 (νόμο Παππά) αντισυνταγματικό.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει η ίδια σε αυτήν την προσωρινή αδειοδότηση με βάση τις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος Παππά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για ασφαλιστικά μέτρα που θα κριθούν εκ νέου στο ΣτΕ.
Κυβερνητικά στελέχη συνιστούν ψυχραιμία στην κυβέρνηση και όχι βεβιασμένες κινήσεις.
Για «αίσθημα αδικίας επειδή η απόφαση έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης, η οποία έβαζε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας που υπήρχε επί 27 χρόνια¨, έκανε λόγο ο κ. Παππάς ο οποίος πρόσθεσε, πως «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα, την Δευτέρα θα φέρει στην βουλή ρύθμιση-γέφυρα από τώρα μέχρι την ώρα που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός κατά το σκεπτικό- το οποίο δεν έχουμε δει βεβαίως- του Συμβουλίου της Επικρατείας”.
Όπως είπε ο κ. Παππάς, το τζάμπα δεν θα συνεχιστεί. «θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Σε ερώτηση αν θεωρεί πως ηττήθηκε, ο υπουργός είπε πως «είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων.
Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης, η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές».
Σε ότι αφορά τη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση στη βουλή πάντως ο κ. Παππάς είπε ότι «αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης».