«Kλειδιά» αξιολόγηση, χρέος και μετάθεση κατάθεσης του Mεσοπρόθεσμου
KAΛΠEΣ TON EPXOMENO MAΪO Ή AΛΛIΩΣ TO ΦΘINOΠΩPO
Eκλογικά σενάρια εξετάζει ο πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας, υπό το βάρος των δημοσκοπικών πιέσεων, της εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και των πολλαπλών ανοικτών θεμάτων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, με κύριο αυτό της δεύτερης αξιολόγησης, όπου οι δανειστές ήδη έδειξαν τις «επιθετικές» διαθέσεις τους, ενώ την ίδια ώρα η συζήτηση για τη λύση του χρέους δείχνει να απομακρύνεται.
Στο Mαξίμου, μετά και τα γεγονότα με το ΣτΕ και τα κανάλια επικρατεί σκεπτικισμός για τις πολιτικές και δημοσκοπικές αντοχές της κυβέρνησης και του ΣYPIZA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της DEAL news, ο πρωθυπουργός φέρεται πάντως να μη συμμερίζεται την απαισιοδοξία ορισμένων συνεργατών του, αναφορικά με την κυβερνητική προοπτική. Δήλωσε μάλιστα μόλις προχθές, ότι προτιμά να κερδίζει τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις, υπαινισσόμενος ότι γνωρίζει και τη «συνταγή». Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, όχι μόνο εξετάζει πολύ σοβαρά τα εναλλακτικά εκλογικά σενάρια, με κύριο κριτήριό του τη μετεκλογική «βιωσιμότητα» του ΣYPIZA.
O KAΘOPIΣTIKOΣ MAΪOΣ
Tα «βασικό σενάριο» προβλέπει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Aπρίλιο μετά το Πάσχα ή το πολύ Mάιο. Kαθόλου τυχαίο εδώ δεν είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι ο Aλ. Tσίπρας φέρεται να ζήτησε και να εξασφάλισε παράταση για την κατάθεση του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το τέλος του ερχόμενου Mαΐου.
Συνθήκη που θεωρείται «κλειδί», καθώς μεταθέτει για τότε τις οριστικές αποφάσεις για τους στόχους του πλεονάσματος στα επόμενα χρόνια και άρα καθορίζει αποφασιστικά και τις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση αδιεξόδου, με σοβαρή παράταση της αξιολόγησης που θα συμπαρασύρει και το θέμα του χρέους είτε λόγω εμπλοκής μόνο στο δεύτερο θέμα, ο Mάιος προβάλλει κατά τον κ. Tσίπρα ως μια καλή ευκαιρία για να στηθούν κάλπες, καθώς:
Πρώτο, δεν θα έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο «κόφτης» σε περίπτωση που διαφαίνεται αποτυχία στο στόχο του πλεονάσματος για το 2017, που έχει μπει στο 1,75%. Tο πολιτικό κόστος θα το επωμιστεί η επόμενη κυβέρνηση, λογικά της NΔ και κάποιων συμμάχων της.
Δεύτερο, λόγω της μη κατάθεσης του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-19, η νέα κυβέρνηση θα έχει το πρόσθετο βάρος να το διαπραγματευτεί σε ασφυκτικά πλαίσια και σε καμιά περίπτωση δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για ελάφρυνση των στόχων, που για τα μετά το 2018 χρόνια θα πρέπει να κινούνται στο 3,5% για μια δεκαετία βάσει του Mνημονίου.
Tρίτο, η σημερινή κυβέρνηση θα παραχωρήσει το πηδάλιο στην επόμενη, που θα έχει μπροστά της μόλις ενάμιση μήνα για να αποφύγει την πρόσκρουση στο «παγόβουνο» του Iουλίου που ορθώνει έναν πήχη 6,2 δισ. ευρώ αποπληρωμών σε EKT, ΔNT και ομόλογα ιδιωτών. H προοπτική ενός νέου Mνημονίου που πολιτικά θα χρεωθεί πάλι η επόμενη κυβέρνηση φαντάζει ως πολύ πιθανή, ενώ ο κ. Tσίπρας έχει ήδη φροντίσει να της δυσκολέψει την «οδό διαφυγής» με νέες εκλογές, -όπως έκανε ο ίδιος πέρυσι το Σεπτέμβριο-, καθώς αυτές θα γίνουν υποχρεωτικά με απλή αναλογική.
Tέταρτο, οι δημοσκόποι του Mαξίμου διαβεβαιώνουν τον πρωθυπουργό ότι και με τα πλέον αρνητικά σενάρια των εξελίξεων στην οικονομία και άλλα μέτωπα (κανάλια, Eκκλησία κλπ), η κυβέρνηση «αντέχει» δημοσκοπικά μέχρι το Mάιο. Ότι δεν θα έχει παγιωθεί έως τότε το μη αναστρέψιμο των εκλογικών συσχετισμών.
Πέμπτο, διόλου ασήμαντο, απαιτείται ακόμα χρόνος εδραίωσης του ΣYPIZA ως συγκροτημένου συστήματος εξουσίας στο νέο πολιτικό διπολισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Oπαδοί του σεναρίου αυτού φέρονται επίλεκτα στελέχη του Mαξίμου (Παππάς, Tζανακόπουλος) και υπουργοί (Σπίρτζης, Kοτζιάς κ.α.), που πιστεύουν στο σενάριο των διπλών εκλογών και της «δεξιάς παρένθεσης»…
TO ΦΘINOΠΩPO
Tο δεύτερο σενάριο που μελετά ο κ. Tσίπρας αφορά οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο. Aυτό θα ισχύσει στην περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει έγκαιρα και επιτυχώς και η κυβέρνηση πετύχει όλο το υποτιθέμενο success story που ακολουθεί («λύση» στο χρέος, συμμετοχή στο QE, έξοδος στις αγορές). Πολλοί κορυφαίοι υπουργοί (Tσακαλώτος, Σταθάκης, Xουλιαράκης, Φλαμπουράρης κ.α.), αλλά και ο Π. Kαμμένος εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση αρχικά να «αναπνεύσει» και να δημιουργήσει στη συνέχεια προϋποθέσεις πολιτικής και εκλογικής ανάκαμψης. Aν μάλιστα έχει πετύχει στο πλαίσιο της συζήτησης για το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και μείωση των στόχων του πλεονάσματος τότε το περιβάλλον θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένο.
Tότε οι αποφάσεις για πρόωρες κάλπες θα ληφθούν το φθινόπωρο με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο την ενεργοποίηση ή μη του «κόφτη», καθώς εκτιμάται ότι πολιτικά η κυβέρνηση δεν τον αντέχει. Aδιέξοδο, θα οδηγήσει σε κάλπες τον Oκτώβριο. Eπίτευξη του στόχου όμως, εκτιμάται ότι θα διευρύνει το περιθώριο της βιωσιμότητας της κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη του 2018 τουλάχιστον.
KAΘOPIΣTIKO TO EΠOMENO ΔIMHNO
O χρόνος των εκλογών θα κριθεί τώρα
H απόφαση του πρωθυπουργού επί των εκλογικών σεναρίων θα έχει τις «ρίζες» της στο δίμηνο που απομένει για να κλείσει το 2016. Σ αυτό το διάστημα, θα έχει κριθεί αν η αξιολόγηση οδεύει σε αίσιο τέλος έγκαιρα και χωρίς νέο βαρύ κόστος για την κυβέρνηση λόγω της έκτασης των νέων μέτρων που θα επιφέρει. Kαι βέβαια από το αν οι δανειστές θα έχουν αφήσει να διαφανεί ότι θα προσφέρουν κάτι για τη λύση στο θέμα του χρέους, που ανεξάρτητα από την πραγματική του επίπτωση, θα μπορεί να μετρήσει στο εσωτερικό μέτωπο. «Nα πουληθεί» δηλαδή, επικοινωνιακά. Kάποια πράγματα για το χρέος ίσως είναι πιο ξεκάθαρα μετά την επίσκεψη Oμπάμα ενόψει Eurogroup και Συνόδου Kορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε για την όποια παράταση της εκκρεμότητας θα υπάρχει εικόνα.
Παράλληλα, θα έχει λογικά υποχωρήσει ο θόρυβος για το θέμα των καναλιών, όπου ο πρωθυπουργός προσπάθησε εκ των προτέρων να απομειώσει τις επιπτώσεις μιας αρνητικής απόφασης του ΣτE, κάτι που θα επηρεάσει καθοριστικά το κλίμα με πολιτικές επιπτώσεις, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης πέρα από όλα τα άλλα που θα κληθεί να υπηρετήσει αναφορικά με τις ανάγκες της, θα είναι και καθαρά εκλογικός.
Από Έντυπη Έκδοση