«Οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο είναι σχέσεις και εμπιστοσύνης και συνύπαρξης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας από ραδιοφώνου, με αφορμή και την Ευρωαραβική Σύνοδο, που διεξάγεται, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα.
«Η θέση της χώρας αυτή τη στιγμή διεκδικείται και προβάλλεται να φανεί ως αυτό που είναι. Ως ένας πυλώντας σταθερότητας στη Μεσόγειο και κοινωνικής, πολιτικής συνοχής και ασφάλειας κι επίσης ως χώρα, η οποία έχει παραδοσιακά ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με όλη τη ΝΑ Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.
Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει «την εμπιστοσύνη και των Ευρωπαίων και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου, του Ιράν, της Ρωσίας και είναι σε μία πλεονεκτική θέση γι’ αυτό και η οποιαδήποτε κερδοφορία, ανθοφορία σε διπλωματικό επίπεδο, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα πολλαπλώς, να βελτιώσει τη θέση της και σε σχέση με αυτή την ιστορική ύφεση που δοκιμάζει».
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, αλλά και στην επικείμενη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μία έντονη διπλωματική πρωτοβουλία, μία κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε ένα τόσο ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν αυτόν τον χαρακτήρα, να βρούμε τις ισορροπίες μας και τις διεξόδους σ’ έναν πολυπολικό κόσμο. Και η επίσκεψη Λαβρόφ και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, που έχει κι έναν ιστορικό χαρακτήρα».
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επισκέπτεται την ΑΘήνα, αλλά και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα, σημείωσε: «Σε όλο αυτό το διάστημα και στο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και της πολιτικής κρίσης με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Ελλάδα είναι στο πλευρό της γείτονος, παράγων ειρήνης και σταθερότητας. Ήμασταν η πρώτη χώρα, με διαφορά λεπτών από τη Μ. Βρετανία, που καταδικάσαμε το πραξικόπημα και στηρίξαμε τη νόμιμη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα πάγια θέση της Ελλάδας είναι να έχει ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα χώρα, διότι υπάρχει η συνύπαρξη αλλά υπάρχουν και κάποια προβλήματα. Πρέπει να γνωρίζουμε τις αληθείς προθέσεις και το πώς σκέφτονται οι γείτονες και αυτοί το ίδιο για εμάς. Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνονται αυτές οι συναντήσεις».