Αδειάζει η κλεψύδρα – Τα τελευταία σενάρια
Ζήτημα ωρών φαίνεται πως αποτελούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, μετά και την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, αντικείμενο της οποίας αποτέλεσαν τόσο οι εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όσο και το επικείμενο κυβερνητικό «λίφτινγκ».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να τεθεί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τον ίδιο άλλωστε να έχει διαμηνύσει «ή το υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής», ενώ, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες. Πληροφορίες θέλουν αντικατάσταση του κ. Παππά από νέο πρόσωπο, το οποίο και θα καταργήσει το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ώστε να υπάρξει συναίνεση και νέο ΕΣΡ τη Δευτέρα.
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος φαίνεται πως θα αναλάβει τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη ή τη θέση του Νίκου Παππά στο Επικρατείας, ενώ, η κ. Γεροβασίλη αναμένεται να αναλάβει άλλο υπουργείο με επικρατέστερο το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Παιδείας.
Αμετακίνητοι φαίνεται πως θα παραμείνουν οι κ.κ. Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο Γιάννης Μουζάλας. Κάποιες πληροφορίες πάντως δεν αποκλείουν το σενάριο να φύγει ο κ. Μουζάλας προκειμένου να αναλάβει είτε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, είτε ο Θοδωρής Δρίτσας, είτε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Τσίπρας, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και Χριστόφορος Βερναρδάκης αναμένεται να μετακινηθούν, παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, έγιναν δεκτά τα Προεδρικά Διατάγματα, βάσει των οποίων συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης-) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015.
Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας. Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία.
Συγκεκριμένα:
• Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
• Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
• Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
• Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
• Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
• Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.