O απολογισμός της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα, οι προσπάθειες καθησυχασμού των ευρωπαίων εταίρων και οι οικονομικές σχέσεις που πρέπει να επιδιώξουν οι Ευρωπαίοι με τον πρόεδρο Τραμπ στα σχόλια του γερμανικού τύπου.
«Η διαφορά μεταξύ ενός απερχόμενου αμερικανού προέδρου και ενός που αποφασίζει είναι σαφής στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε έναν απολογισμό της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα με τίτλο «Ο Ομπάμα και το δόγμα Σόιμπλε». Όπως γράφει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει: Από ελληνικής άποψης το σημαντικότερο σημείο της ομιλίας Ομπάμα ήταν όταν τάχθηκε υπέρ ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. (..) Εννοείται πως η ελληνική κυβέρνηση άκουσε, εκτός από τα λεγόμενα του αμερικανού προέδρου, τις δηλώσεις Σόιμπλε, στις οποίες έλεγε ότι “όποιος μιλά τώρα για μείωση χρέους κάνει ζημιά στην Ελλάδα “, ενώ παράλληλα προειδοποιούσε ότι μια απομείωση “θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.”
Κανείς ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι σε λίγο ο πρόεδρος Ομπάμα θα περάσει στην ιστορία, ενώ η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας που ευαγγελίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει, προς το παρόν τουλάχιστον. Ίσως γι αυτό η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι “η κυβέρνηση Τσίπρα εργάζεται πιο εποικοδομητικά από τους προκατόχους της” και ότι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να συζητηθούν “βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις” ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή στην Ελλάδα».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί με αφορμή τις προσπάθειες Ομπάμα να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους που φοβούνται έναν απρόβλεπτο Ντόναλτ Τραμπ: «Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι δύσπιστοι. Κι ας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτό που μετρά δεν είναι οι προεκλογικές κορώνες αλλά το ποιόν του νέου αμερικανού προέδρου. Παρόλα αυτά όμως όταν σήμερα στο Βερολίνο συναντηθούν Αγκελα Μέρκελ και Μπάρακ Ομπάμα με τους ομολόγους τους από την Γαλλία, την Ισπανία, την Βρετανία, την Ιταλία θα γνωρίζουν καλά ότι τα λεγόμενα ενός πολιτικού προδίδουν πολλά για την πολιτική ασφαλείας ή την εξωτερική πολιτική που ασπάζεται. Ακόμα κι αν ο Ντ. Τραμπ βάλει πολύ νερό στο κρασί του, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά με τις προεκλογικές του εξαγγελίες».
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στις οικονομικές τις σελίδες για τις σχέσεις που πρέπει να επιδιώξουν οι Ευρωπαίοι με τον Ντόναλτ Τραμπ όταν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ: «Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν μπορεί να προβεί σε μονομερείς ενέργειες έναντι των εταίρων και συμμάχων στην Ευρώπη. Δύσκολος αναμφίβολα θα είναι ο διάλογος στην εμπορική και φορολογική πολιτική, μιας και δεν αναμένεται ο Ντ. Τραμπ να καταπολεμήσει τους φορολογικούς παραδείσους. Ωστόσο και σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ρύθμιση των χρηματαγορών τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Δεν αποκλείεται ο νέος πρόεδρος να μην ενδιαφέρεται και πολύ για τις επιτυχημένες διατλαντικές σχέσεις, αν τις γνωρίζει βέβαια. Ίσως γι αυτό να βοηθά όταν υπάρχουν κοινά στοιχεία. Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν απάντηση στην οικονομική υπερδύναμη Κίνα. Μια κοινή στρατηγική θα ήταν συμφέρουσα τόσο για Ευρωπαίους, όσο και τους Αμερικανούς».