Την ανάγκη διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας του υπό σχεδίαση παγκοσμίου Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, μέσω του οποίου οι αναπτυγμένες χώρες θα επιδοτούν προγράμματα κλιματικής προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως “το Ταμείο πρέπει να είναι ένα καλά μελετημένο όχημα που να παρέχει αποτελεσματική χρηματοδότηση για την κλιματική προσαρμογή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλά τόσο οι τελευταίες εγκληματικές επιθέσεις στο Κοινοτικό σύστημα εμπορίας ρύπων, όσο και τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με τη διαφθορά στην κλιματική χρηματοδότηση, θα πρέπει να μας προβληματίζουν.”
Η δημιουργία του Ταμείου συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις του Κανκούν τον Δεκέμβρη του 2010 και θα επανεξετασθεί στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της οργάνωσης.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Σπύρου Δανέλλη:
«Ένα από τα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τη κλιματική αλλαγή στο Κανκούν αποτέλεσε η συμφωνία για ένα Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, του πρωτοφανούς μεγέθους των $100 δισ. Όσο η Μεταβατική Επιτροπή (Transitional Committee) στο πλαίσιο του ΟΗΕ προετοιμάζει την τελική μορφή του Ταμείου, με σκοπό να λάβει τη τελική σφραγίδα έγκρισης το τέλος του χρόνου στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τη σχεδίαση αυτού του μοναδικού και εξαιρετικά σημαντικού εργαλείου.
Το Ταμείο πρέπει να είναι ένα καλά μελετημένο όχημα που να παρέχει αποτελεσματική χρηματοδότηση για την κλιματική προσαρμογή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλά τόσο οι τελευταίες εγκληματικές επιθέσεις στο Κοινοτικό σύστημα ETS, όσο και τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με τη διαφθορά στην κλιματική χρηματοδότηση, θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Όχι μόνο επειδή διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά επίσης επειδή διακυβεύεται μία παγκόσμια μάχη, η οποία σε αντίθεση με άλλες μπορεί να μην επιδέχεται επαναληπτικής προσπάθειας.»