Παρότι στόχος είναι οι δαπάνες για την Άμυνα να περιοριστούν στο 0,3% του ΑΕΠ, δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.
Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε παράλληλα ότι η αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων και των προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας ήταν δεδηλωμένη προγραμματική επιδίωξη της κυβέρνησης – καθώς ο ισχύων νόμος είναι πολύπλοκος, ανεπαρκής και αναποτελεσματικός.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και τα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν.
Το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενσωματώνει την Οδηγία 2009/81/ΕΚ, στοχεύοντας στην ενίσχυση όλων των εγγυήσεων διαφάνειας που θα τις διέπουν.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, έχοντας προθεσμία συμμόρφωσης τον ερχόμενο Αύγουστο και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, «συνδέουμε μια αναγκαία και επιβεβλημένη εθνική νομοθετική πρωτοβουλία με την κοινοτική οδηγία».
«Έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, εάν βοηθήσει τον εαυτό της. Θα ήταν ματαιοπονία να κάνουμε εθνικό νόμο αντίθετο με την οδηγία, καθώς υπάρχουν ρήτρες που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ιστορία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων», εξήγησε.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως δεν είναι τώρα συγκυρία να εκθέτουμε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δημιουργούμε προβλήματα.
Δεδομένου ότι οι δαπάνες για την Άμυνα, στόχος είναι να περιοριστούν στο 0,3% του ΑΕΠ, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως είπε, φέτος οι πληρωμές μας για αμυντικές δαπάνες θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως θέλουμε να μην ξεπερνάμε τα 800 εκατ. έως 850 εκατ. ευρώ ανά έτος.
«Κανείς δεν θέλει να πληρώνουμε αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με συνοχή και συνέπεια, γιατί αλλιώς δημιουργείται απαξιωτικό κλίμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις» σημείωσε.
Οι εισηγητές των κομμάτων
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχαήλ Κατρίνης επεσήμανε το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει παγκοσμίως η ελληνική αμυντική βιομηχανία, λόγω της οικονομικογεωπολιτικής συγκυρίας και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «στρατηγική κίνηση», που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και τη θεσμοθέτηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας για τις συμβάσεις και τις προμήθειες, θέτοντας τέλος στην αξιοποίηση των αξιωματικών από τις ιδιωτικές εταιρείες εξοπλισμών.
Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας είπε μεν ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, δήλωσε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την οδηγία, καθώς εξασφαλίζει τη διαφάνεια και «αποτρέπει όλους εκείνους τους επίορκους να χρησιμοποιούν τη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων για να εκμεταλλευτούν τον ιδρώτα του λαού».
Ο κ. Τζίμας εξέφρασε επιφυλάξεις για ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως για τους επτά διαφορετικούς τύπους δημοπρασιών και τις πολλές επιτροπές διαγωνισμών. Επισήμανε πως το νομοθέτημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και απλότητα, κάτι που δεν συμβαίνει. Πρότεινε δε την υπαγωγή στο καθεστώς του «πόθεν έσχες» όσων εμπλέκονται στη σύναψη όρων δημοπρασιών, καθώς κι ένα μέρος από τις υπεργολαβίες να ανατίθενται στις εγχώριες βιομηχανίες και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς των υπεράκτιων εταιρειών.
Η κα Λιάνα Κανέλλη εκ μέρους του ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», εξηγώντας ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση ευρωπαϊκών αμυντικών συμφερόντων και συμφερόντων της Τρόικας και δήλωσε ότι το καταψηφίζει.
Από τον ΛΑΟΣ ο Ιωάννης Κοραντής είπε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό, αλλά ζήτησε διευκρινίσεις σε διατάξεις που αφορούν τόσο τα οικονομικά όσο και την Άμυνα και ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η οδηγία αυτή συντάχθηκε για να ικανοποιήσει την επιθετική στρατιωτική πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων των ισχυρότερων χωρών της Ένωσης.
Ο Ευ. Βενιζέλος για την ΑΟΖ
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα όσα ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα σε συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραια, αλώβητα και ενεργά όλα τα δικαιώματά της και όλες τις δικαιοδοσίες της, που απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαίο της Θάλασσας και αυτό – όπως είπε – αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι εμείς επιδιώκουμε να κυρωθεί η σύμβαση με την Αλβανία, η οποία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κύπρος και το Ισραήλ οριοθέτησαν την ΑΟΖ, υπονοούμενης της υφαλοκρηπίδας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και επίσης ότι στη Μεσόγειο η έκταση των δύο ζωνών είναι η ίδια, λόγω της διαμόρφωσης της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Επομένως η ΑΟΖ ενισχύει την εθνική μας επιχειρηματολογία και επιτρέπει μια ορθολογικότερη οριοθέτηση, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.