«Αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά»
Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά αλλά και χωρίς νέα μέτρα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από την Κομοτηνή.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η περίοδος 2010 έως 2014 διέλυσε παραγωγικά και κοινωνικά την Ελλάδα και φόρτωσε τους αδύναμους με τεράστια βάρη. «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Το γνωρίζουμε όλοι μας και πιο πολύ οι άνθρωποι, που ζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της επιβίωσης και της αξιοπρεπούς δουλειάς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε: «Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από αυτήν την τεράστια οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική περιπέτεια. Η κυβέρνηση αυτή έκανε μια συμφωνία τα βάρη και τις δυσκολίες της οποίας κανείς δεν παραγνωρίζει».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν πέρσι τον Ιούνιο πολύ ηπιότερα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης περιόδου αλλά αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα βιώνουν τα μέτρα σωρευτικά.
«Όμως το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συμφωνίας είναι ότι οδηγεί πραγματικά σε μια προοπτική διεξόδου. Και αυτή η διέξοδος περνάει και μέσα από την απομείωση του χρέους και την επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Θέλω να θυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια, το να λέει κάποιος ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ρύθμιση ήταν ταμπού. Ήταν μια κουβέντα σχεδόν απαγορευμένη. Όχι μόνο από τους δανειστές και τους εταίρους μας, αλλά ακόμα και από τις ελληνικές κυβερνήσεις».
Στρεφόμενος εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας τις κατηγόρησε ότι «διαβεβαίωναν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να αποπληρωθεί στο ακέραιο».
«Σήμερα όμως έχουμε καταφέρει να φύγουμε από αυτή τη φάση. Σήμερα σχεδόν όλοι έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να υπάρξει ελάφρυνση» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:
«Και είμαστε σήμερα κοντά σε μια συμφωνία, που θα απελευθερώσει την χώρα και την οικονομία από ένα μεγάλο δημοσιονομικό βάρος. Ο οδικός χάρτης προς την έξοδο περνάει όμως από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι, βεβαίως μια δύσκολη διαπραγμάτευση – και είναι δύσκολη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι – και όπως, οι ίδιοι της ζητάνε τώρα να κάνει. Εξαντλεί κάθε περιθώριο για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων».
Αναφερόμενος στην β΄αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα κλείσει στην ώρα της αλλά πως θα κλείσει και με τον «σωστό τρόπο».
«Χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά αλλά και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι για την ελληνική πλευρά αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης. Το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για το χρέος. Και φυσικά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δρόμος λοιπόν για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη είναι λοιπόν μπροστά μας».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτοί που «σήκωσαν» ως εδώ το βάρος της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα στηριχτούν από τα οφέλη της ανάπτυξης.
«Γι αυτό, ήδη από τώρα, στον Προϋπολογισμό του 2017, που προβλέπει 2,7% ανάπτυξη και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε πάρει μια σειρά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Αυξάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις δαπάνες για την υγεία, καθώς και τις δαπάνες για την παιδεία και την κοινωνική προστασία» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Ενισχύουμε με 760 εκ. το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που θα στηρίξει 250.000 οικογένειες, ενώ προβλέπουμε και 100 εκατομμύρια για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους.Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι αρκετά. Είναι όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες. Και όσο οι συνθήκες βελτιώνονται, τόσο θα αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «άνοιγμα» της Ελλάδας σε έναν άλλο δρόμο –την ανάδειξή της σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Σε μια περίοδο αυξανόμενων κρίσεων και εντεινόμενης αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της στην Ευρώπη και γενικότερα στη γειτονία της- από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Προωθούμε, διμερώς και τριμερώς – μαζί με την Κύπρο – τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο, το Ιράν, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου. Αλλά και με τις παγκόσμιες δυνάμεις.Το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας υποδέχτηκε τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ενώ είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Κίνα και να συναντηθώ με την Κινεζική πολιτική ηγεσία».
Όσον αφορά στις προσπάθειες συνεργασίας με την Τουρκία, ο κ. Τσίπρα τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε και εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
«Στο Προσφυγικό – ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας – επιταχύναμε την εφαρμογή του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ θέσαμε τις βάσεις για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την ενεργοποίηση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά όσον αφορά την ραγδαία μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς. Η βάση αυτής της συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και βέβαια την σταθερή προσήλωση σε όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την αμφισβήτηση της Διεθνών Συνθηκών. «Η συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ μας αλλά σε όλη την περιοχή. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Η ιστορία όμως – μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη της πορεία. Μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών ή εις βάρος τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία και τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας. Αν οι γείτονές μας επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός».