«Η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017, αν και θεμιτή, δεν είναι ρεαλιστική», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι και η πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι εξαιρετικά αισιόδοξη σε μία χρονιά κατά την οποία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, γιατί επιβάλλονται νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και περικοπές στις συντάξεις και την κοινωνική προστασία, ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων, εκτιμώντας ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να «στραγγαλίζεται» από την υπερφορολόγηση που αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, τη «στάση πληρωμών» και την έλλειψη ρευστότητας, ενώ και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών προσκρούει στην αναβλητικότητα και στις ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων.
«Η πρόβλεψη της κυβέρνησης αποτελεί “ευσεβή πόθο” της. Ακόμη, όμως, και αν αποδεχθούμε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η απώλεια πλούτου σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι 26 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το οδυνηρό “αποτύπωμα” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ.
Αναφερόμενος σε όσα δηλώνει το οικονομικό επιτελείο για τη μεγέθυνση της οικονομίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για την αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, αλλά λησμονεί ή αποκρύπτει το γεγονός ότι το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου του 2016, ως απόλυτος αριθμός, συγκρίνεται με τη χειρότερη επίδοση της χώρας (γ’ τρίμηνο του 2015) από το 1999. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λησμονεί ή αποκρύπτει το γεγονός ότι το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου του 2016 είναι χαμηλότερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2014 και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε την οικονομία στον «1ο όροφο», την έριξε στο «υπόγειο» και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει τουλάχιστον στο «ισόγειο».
Για τη δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης, επισήμανε ότι η επιβολή μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ καθοδηγείται από μία ιδεοληπτική εμμονή «φοροκεντρικής λιτότητας», ενώ, εκτός της επιβολής νέων φόρων, η σύνθεση των φορολογικών εσόδων επιβαρύνει ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, γιατί το ποσοστό των έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι το υψηλότερο από το 2011.
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «ωρολογιακές βόμβες» την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα, τη διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα ασφαλιστικά ταμεία, τη μεγέθυνση των «κόκκινων δανείων» στο τραπεζικό σύστημα και την επιδείνωση της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου.