Καθησυχάζει το Βερολίνο την Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Την ίδια ώρα αναμένεται ο γερμανός ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Παραπέμποντας όμως την ίδια ώρα σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους τούρκους πολίτες. «Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του γερμανού υπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.
Στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός Πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει επαφές τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Εκτός από τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, τις επαφές του στην Αθήνα θα απασχολήσουν επίσης η προσφυγική κρίση αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Στο σημερινό μπρίφινγκ μάλιστα η εκπρόσωπος του κ. Σταϊνμάγερ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών συγχαίροντας τις δυο κοινότητες γι΄ αυτό το βήμα.
Απώτερος στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της Έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» που είναι αφιερωμένη στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, να καταδείξει το ζωηρό ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλα επίπεδα, πέραν του πολιτικού, όπως του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών. Όπως σημείωσε, Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί εταίροι και φίλοι με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η Ελλάδα είναι μια χώρα – κλειδί στην ευρύτερη περιοχή.