Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, ούτε και να υποκύψει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με τα εργασιακά, προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
«Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει έχει ημερομηνία λήξης και θέλουμε να είναι οριστική. Κινούμαστε αποφασιστικά ώστε να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων», ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους έρχεται ως συνέχεια της δέσμευσης του Eurogroup της 25ης Μαΐου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
«Η πρώτη πράξη συντελέστηκε. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλα βήματα που θα επιτρέψουν και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται, ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή έξοδο στις αγορές εντός του 2017», ανέφερε ο Δημήτρης Λιάκος και πρόσθεσε: «Όλοι παραδέχονται την υπέρβαση που έχει γίνει από τη δική μας πλευρά. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, πέραν από τα συμφωνηθέντα, ούτε να υποκύψει υπό την πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με το ζήτημα των εργασιακών».
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι στη συμφωνία προβλέπεται ρητά η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Σε μια χώρα με 23% ανεργία και 50% ανεργία στους νέους δεν μπορεί να συζητείται η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό το σημείο θεωρούμε ότι χρειάζεται από την πλευρά των εταίρων μας μια υπέρβαση με τη μορφή της έμπρακτης υποστήριξης, ένα άλμα εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα, που θα λειτουργήσει ως αναγκαία παρώθηση για την έξοδο από την κρίση και κατ’ επέκταση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Κάθε απόφαση που αίρει την αβεβαιότητα καθιστά ευκρινέστερο αυτόν τον οδικό χάρτη και είναι θεμιτή», δήλωσε ο Δημήτρης Λιάκος και υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και δεν συμφέρει κανέναν να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα, ειδικά όταν εμφανίζονται αστάθμητοι παράγοντες αποσταθεροποίησης και εστίες αβεβαιότητας».
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη, αλλά δεν είναι η μόνη και δεν είναι η μόνη ικανή. Επιτυγχάνουν όταν εκφράζονται ως ενιαίο συλλογικό πρόταγμα και όχι όταν επιβάλλονται εκ των άνω και ως εξωτερικοί καταναγκασμοί. Διαφορετικά δημιουργείται στην κοινωνία ένα διάχυτο αίσθημα περιθωριοποίησης και αποστέρησης που τροφοδοτεί το απομονωτισμό και την ξενοφοβία».
«Η χώρα ξαναβρίσκει σταδιακά τον βηματισμό της. Βρισκόμαστε στη μέση μιας προσπάθειας και χρειάζονται και άλλα βήματα. Αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας δίνουν ενθάρρυνση να συνεχίσουμε. Η κατάσταση είναι αντικειμενικά δύσκολη, αλλά το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με τον ελληνικό λαό στη βάση της δίκαιης ανάπτυξης θα το τιμήσουμε και θα υπερνικήσουμε τα εμπόδια», σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.