Κρίσιμες επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς
Μια τελευταία προσπάθεια να τα βρει με τους δανειστές και να «γλυκάνει» τον ελληνικό λαό καταβάλλει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας.
Μετά τη ρήξη με το ΔΝΤ αλλά και τις τεταμένες σχέσεις με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον σοσιαλδημοκράτη γερμανό πολιτικό Μάρτιν Σουλτς και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι δεν πρέπει να αφήσουν να αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, επιτρέποντας στους ακραίους κύκλους των δανειστών να επιβάλλουν νέα μέτρα στη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας θα δει τους δύο πρώτους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και την κυρία Μέρκελ αύριο, Παρασκευή, στο Βερολίνο. Οι συναντήσεις θα γίνουν στον απόηχο της παρέμβασης του Eurogroup και του ESM, που πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, λόγω του βοηθήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Εξ αντικειμένου η β’ αξιολόγηση μπαίνει σε τροχιά αμφισβήτησης και πάντως καθυστέρησης, ενώ το κλίμα καχυποψίας και επιφυλακτικότητας χτυπάει «κόκκινο». Αυτά θα επιδιώξει να ανατρέψει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι το ΔΝΤ με τις ακραίες θέσεις του δεν μπορεί να έχει θέση στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι η λύση που θα δοθεί να είναι αμιγώς ευρωπαϊκή. Θα επικαλεστεί προς τούτο τη θετική στάση της Κομισιόν απέναντι στην ελληνική προσπάθεια, αλλά και την επιδίωξη της ΕΚΤ για σταθεροποίηση της κατάστασης. Πληροφορίες από διάφορες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα φτάσει έως του σημείου να ζητήσει ευθέως την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, εάν αυτό δεν συμπλεύσει με τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν πρόκειται όμως να επιστρατεύσει την απειλή για εκλογές, ενώπιον της κυρίας Μέρκελ, σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση. Κι αυτό γιατί ήδη από το Βερολίνο διαμηνύθηκε με σαφήνεια ότι η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να παίζει με αυτό το θέμα!
Ωστόσο το αίτημα για το Ταμείο είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συμμεριστεί η κυρία Μέρκελ, με δεδομένο ότι η πάγια γερμανική άποψη είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει στο πρόγραμμα, ενώ είναι αμφίβολο εάν θέλει να «αδειάσει» τον κ. Σόιμπλε ο οποίος και έσυρε το χορό των αντιδράσεων στις εξαγγελίες Τσίπρα για τους συνταξιούχους.. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θα επιμείνει κυρίως στην έκκληση προς την καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της, για χάρη της σταθερότητας στην ευρωζώνη, προκειμένου το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις ακραίες θέσεις του.
Πάντως η καγκελαρία χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση, ήδη από το πρωί της Τετάρτης. Σε κάθε όμως περίπτωση η συνάντηση σηματοδοτεί ενδιαφέροντα πράγματα, αφού Τσίπρας και Μέρκελ θα έχουν γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο με «μενού» όλα τα ανοιχτά θέματα, όπως το προσφυγικό και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.