Τσίπρας: Η δίκαιη ανάπτυξη απαιτεί γενναίες αποφάσεις
«Το όραμα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο αριθμούς, αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, για να μην ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά και να σταλεί το σήμα ότι η κρίση είναι παρελθόν.
Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ενημερώσει για «τη θετική πορεία της οικονομίας, για την υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται στην ανακούφιση εκείνων που έκαναν τεράστιες θυσίες και ζήτησε να σταλεί σήμα στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης» τόσο για την οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.
Για το προσφυγικό αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης.
Επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.
Αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες μετά το πραξικόπημα το οποίο και χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».
Υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις «της διόγκωσης του εθνικισμού», ενώ αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε όποια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της πολυεπίπεδης συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά με πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μνεία στις συζητήσεις με τη γερμανική πλευρά που δεν ήταν πάντα εύκολες αλλά όπως είπε «στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».
Επανέλαβε τη θέση του ότι η περίοδος απαιτεί «ένα νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις. Αλληλοεκτίμση και διαρκή προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα».
«Κοινός στόχος να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις σφυρηλατώντας το κοινό όραμα» είπε και τόνισε ότι κοινή επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη».
Μέρκελ: Δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο οι αποφάσεις για την Ελλάδα
Ξεκινώντας τη δήλωσή της, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις στενές και καλές σχέσεις των δύο χωρών αναφερόμενη στις επαφές που έχουν γίνει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της έρευνας και της ανάπτυξης.
Οριοθετόντας την ατζέντα η κυρία Μέρκελ είπε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουν το προσφυγικό για το οποίο είπε ότι η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «τεράστια επιβάρυνση» της Ελλάδας.
«Προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και ζητάμε δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της», συμπλήρωσε.
Ειδικά για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν εξελίσσονται εκεί τα πράγματα όσο γρήγορα θέλουμε.
Για το Κυπριακό, τέλος, η κ. Μέρκελ είπε ότι είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει καλή υποστηρικτική προεργασία.
«Δεν είχαμε πάντα εύκολες συζητήσεις αλλά είναι πάντα ανοιχτές και θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.