Η επίλυση του κυπριακού δεν είναι μόνο περιφερειακής αλλά ευρωπαϊκής σημασίας, τόνισε σήμερα σε καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε προηγουμένως επισημάνει σε ανακοίνωση του την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη για την επανένωση βρίσκονται στην «τελική ευθεία».
Παράλληλα εξέφραζε την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα χάσουν το θάρρος τους και θα αναζητήσουν συμβιβασμούς και σταυπόλοιπα διαφιλονικούμενα ζητήματα».
Σε άλλο σημείο της δήλωσης του ο κ. Στάινμαίερ καλούσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμβάλουν έτσι ώστε να επιτευχθεί «μια καλή λύση» και να «στεφθεί με επιτυχία η θέληση των Κυπρίων για επανένωση.»
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΕΞ «καλό σημάδι».
Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Σέφερ, ρωτήθηκε από τη Deutsche Welle κατά πόσο ευσταθεί αυτή η εκτίμηση από τη στιγμή που ακόμη δεν είναι γνωστό αν την Πέμπτη στη Γενεύη οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από την βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, των τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα. «Δεν νομίζω,» απάντησε ο κ. Σέφερ, «ότι για μια τελική λύση είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στις συνομιλίες αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί.»
Ο κ. Σέφερ παρέπεμψε στο παράδειγμα των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όπου ούτε καν οι υπουργοί Εξωτερικών των συμβαλλόμενων χωρών ήταν πάντα παρόντες. Θετικά εκτιμά πάντως ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ότι στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει και η ΕΕ. Κατά αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση «ορισμένων ζητημάτων» της επανένωσης, με άλλα λόγια – σε θέματα που σχετίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο.
Το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές «να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία», επισήμανε ο κ. Σέφερ. Συγκεκριμένα, ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς στους οποίους θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες – αυτό αφορά και τα θέματα ασφάλειας, όπως την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Το Βερολίνο πάντως γνωρίζει ότι θα πρέπει να συζητηθούν ακόμη «δύσκολα» θέματα.
Η εκτίμηση είναι είναι ότι τόσο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι διατεθειμένοι για «δύσκολους και επώδυνους συμβιβασμούς» έτσι ώστε να ξεπεραστεί η «αφόρητη διαίρεση» της νήσου. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται λύση αυτήν εβδομάδα ο κ. Σέφερ απάντησε πως «το μενού είναι έτοιμο, αλλά να δούμε αν θα σερβιριστούν όλα τα πιάτα.»