Συνέντευξη Αβραμόπουλου στην εφημερίδα Il Messaggero
«Μετανάστες και τζιχάντ, η Ιταλία δεν είναι μόνη» τιτλοφορείται η αναλυτική συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
Στα κύρια σημεία της, εκφράζει την υποστήριξή του στην νέα στρατηγική της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι για το μεταναστευτικό, στην ανάγκη επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών και στα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Tουρκίας. Ο αρμόδιος επίτροπος για το μεταναστευτικό θεωρεί, επίσης, ότι πρέπει να εισακουσθεί με προσοχή η έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ένταξη των μεταναστών που βρίσκονται στις χώρες μας.
Σε ερώτηση της Il Messaggero σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε στο νέο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, ο κύριος Αβραμόπουλος απαντά:
«Η ιταλική κυβέρνηση και ο υπουργός εσωτερικών της, Μάρκο Μιννίτι, μπορούν να βασισθούν στην πλήρη μου υποστήριξή μου σε ότι αφορά την συνολική στρατηγική τους για το μεταναστευτικό. Τα τελευταία αυτά χρόνια, η Ιταλία σήκωσε το βάρος μεγάλων ευθυνών. Παρά ταύτα, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μόνο του την μεταναστευτική κρίση. Είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία απαιτεί μια ευρωπαϊκή προσέγγιση σε όλα τα μέτωπα. Η Ιταλία χαίρει της πλήρους στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σχετικά με το αν «μπορεί να συνδυαστεί ασφάλεια και φιλόξενη υποδοχή», ο αρμόδιος επίτροπος εξηγεί:
«Πρώτα απ΄όλα, το σύνολο των μεταναστών που φθάνει στην Ελλάδα και στην Ιταλία τώρα καταγράφεται με τον κατάλληλο τρόπο, ταυτοποιείται και συλλέγονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Θεωρώ άξια επαίνου την τεράστια πρόοδο που επετέλεσαν και οι δυο χώρες στο μέτωπο αυτό, με την βοήθεια των ειδικών του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (Easo) όπως και της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής (Ebcg). Περαιτέρω έλεγχοι πραγματοποιούνται από ειδικούς της Europol που είναι παρόντες σε όλα τα hotspots. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό τον δρόμο και να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους και στις διάφορες φάσεις μετά την άφιξη των μεταναστών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει, ευρύτερα, τις προσπάθειές της για να στηρίξει τα κράτη- μέλη στον αγώνα της κατά του εξτρεμισμού. Ουσιαστικά, η υποχρέωσή μας να προσφέρουμε προστασία, δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών μας. Συγχρόνως, όμως, η ανάγκη ασφάλειας δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανοικτή μας στάση».
Αναφορικά με την αύξηση των υποχρεωτικών επαναπατρισμών που προγραμματίζει η Ιταλία και την ανάγκη, στην οποία αναφέρονται πολλοί σχολιαστές, να τυχαίνουν πάντα σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κύριος Αβραμόπουλος απαντά:
«οι υποχρεωτικοί επαναπατρισμοί είναι ένα κύριας σημασίας στοιχείο μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, και είναι, επίσης, ένα κύριο στοιχείο για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να μπορέσει να επικεντρωθεί η διάθεση των πόρων μας, στους μετανάστες που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας. Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο ανάμεσα στον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και στην αρχή της μη επαναπροώθησης της Συνθήκης της Γενεύης (non refoulement). Την ίδια στιγμή, λόγω του ότι ο αριθμός των αποφάσεων επαναπατρισμού που πρέπει να εκτελεσθούν, αυξάνεται, τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους, με στόχο να ακολουθείται πάντα μια ορθή και αποτελεσματική διαδικασία.
«Στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει σύγχυση του μεταναστευτικού με το πρόβλημα της τρομοκρατίας;» ρωτά η Il Messaggero τον κύριο Αβραμόπουλο.
«Με την αύξηση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας ο κίνδυνος αυτός ήδη υφίσταται. Αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, ο φόβος να αποτελέσει εμπόδιο για τις βασικές μας αξίες ελευθερίας, ανοχής και διατήρηση μιας ανοικτής στάσης. Όσοι αναζητούν πραγματικά προστασία στην Ευρώπη, θέλουν να απομακρυνθούν, να αφήσουν πίσω τους την απειλή της τρομοκρατίας. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι άτομα με κακές προθέσεις δεν θα καταφέρουν να κάνουν κατάχρηση των συστημάτων ασύλου μας και της γενναιοδωρίας μας», τονίζει, μεταξύ των άλλων, ο Έλληνας επίτροπος.
Σε σχέση με την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται για συμφωνία «η οποία λειτούργησε και, προς το παρόν, συνεχίζει να λειτουργεί, με δραστική μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα και των θανάτων στην θάλασσα». Για τον λόγο αυτό τονίζει πως «τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Τουρκία καταβάλλουν σοβαρή προσπάθεια να συνεχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας και να εγγυηθούν τον σεβασμό όλων των σημείων της». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνον για το μεταναστευτικό, αλλά και για πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», δηλώνει.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση της εφημερίδας της Ρώμης σχετικά με έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να ενταχθούν οι μετανάστες στις κοινωνίες των χωρών που τους φιλοξενούν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει:
«Ο πάπας Φραγκίσκος έχει δίκιο. Το μεγαλύτερο λάθος του παρελθόντος, το οποίο κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε, είναι η υποτίμηση της ανάγκης ένταξης στην κοινωνία όσων αφίχθηκαν πρόσφατα και έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην φάση αυτή, η επένδυση σε καλύτερες πολιτικές ένταξης, θα κάνει τις κοινωνίες μας πιο παραγωγικές και χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος όλων. Το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε κατά της απομόνωσης και των θρυμματισμένων κοινωνιών είναι να εγγυηθούμε πλήρη συμμετοχή σε κάθε άνθρωπο.