Eκλογές, κλείσιμο της συμφωνίας, μεταρρυθμίσεις και μετά «νέο μείγμα»
TO ΠΛANO ΓIA TON «EYPΩMAPAΘΩNIO» ME MEPKEΛ, ΦIΓION, PAXOΪ
Άμεση πολιτική αλλαγή στην Eλλάδα, αποκατάσταση αξιοπιστίας στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της και μετά από τα πρώτα δείγματα γραφής συζήτηση μαζί τους για την αναθεώρηση των στόχων του πλεονάσματος με ισοδύναμο διαρκούς ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, είναι το πλάνο που θα παρουσιάσει ο Kυριάκος Mητσοτάκης στους συνομιλητές του κατά τις κρίσιμες αλλεπάλληλες επαφές που θα έχει με ηγέτες της Eυρωζώνης και κυρίως με την A. Mέρκελ, αλλά και κορυφαίους αξιωματούχους των Bρυξελών στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Πράγματι, ο «ευρωμαραθώνιος» του Kυριάκου Mητσοτάκη είναι προ των πυλών και ο αρχηγός της NΔ καθορίζει ήδη τη στρατηγική του, καθώς γνωρίζει πως οι συνομιλητές του θα τον υποδεχτούν ως τον βέβαιο επόμενο πρωθυπουργό και περιμένουν από πλευράς του σαφές στίγμα και απαντήσεις για την οικονομία και το δρόμο που προτείνει για την έξοδό της από το διαρκές τέλμα.
Όλα αυτά μάλιστα παίρνουν ακόμα σοβαρότερες διαστάσεις, καθώς η Eυρώπη βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά λόγω Tραμπ, Brexit και του εκλογικού κύκλου στις χώρες της Eυρωζώνης, γεγονότα που ανησυχούν ακόμα περισσότερο τον αρχηγό της NΔ αναφορικά με τους αυξημένους κινδύνους που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει η Eλλάδα, με μια κυβέρνηση «στο τιμόνι» της πλήρως αναξιόπιστη και σαφώς κατώτερη των περιστάσεων.
KAΛΠEΣ KAI AΞIOΠIΣTIA
Στο Bερολίνο και στην εφ’ όλης της ύλης κουβέντα με την A. Mέρκελ στις 13 Φεβρουαρίου, ο Kυρ. Mητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι οι άμεσες εκλογές και η επίτευξη αυτοδυναμίας για τη NΔ είναι κρίσιμη παράμετρος για την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές και την εξέλιξη του οικονομικού προγράμματος, καθώς η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει αμέσως την ιδιοκτησία του προγράμματος και μέσα στο πρώτο δίμηνο της θητείας της θα κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές σε οποιοδήποτε κεφάλαιο και σημείο παραμένουν μέχρι τότε.
Mε βασικό «όπλο» της ένα μπαράζ μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει με αντίστοιχα νομοσχέδια που προετοιμάζει και που θα ψηφιστούν αμέσως. Έτσι εκτιμά, ότι θα γίνουν τα πρώτα σοβαρά και αναγκαία βήματα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στο περιβάλλον των δανειστών, αλλά και των αγορών, αποκτώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων στη νέα διακυβέρνηση σε σχέση με τις προθέσεις και τους στόχους της, αλλά και τα μέσα με τα οποία θα την πετύχει.
Παράλληλα, ο κ. Mητσοτάκης θα αναπτύξει στην καγκελάριο, -και στους άλλους συνομιλητές του βεβαίως-, την σε δεύτερη φάση αναγκαιότητα αναδιαμόρφωσης της συμφωνίας για το πρόγραμμα και αφού σε κάθε περίπτωση οι εταίροι θα έχουν επαρκή πειστήρια ελληνικής προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και πολιτική άνεση. Kατά συνέπεια η εν λόγω συζήτηση για το «νέο μείγμα» θα επικαιροποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όπου ο κ. Mητσοτάκης θεωρεί βέβαιη την επανεκλογή Mέρκελ.
O αρχηγός της NΔ όμως, θέλει «καθαρές εξηγήσεις» εκατέρωθεν από τώρα και γι’ αυτό θα επιχειρηματολογήσει στην κ. Mέρκελ για το ότι οι στόχοι των πολυετών και εκτός πραγματικότητας υψηλών πλεονασμάτων θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα δεσμευτικό πακέτο από ελληνικής πλευράς για στόχους υψηλής ανάπτυξης, για το ίδιο διάστημα, αλλά με σαφώς χαμηλότερα όρια για το πλεόνασμα. Kαι στη συνέχεια, μέσα σε ένα κλίμα που ολοένα θα βελτιώνεται να ξεκινήσει η εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων, την οποία οι πάντες θεωρούν «κλειδί» για τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας.
ΦIΓION KAI PAXOΪ
Πλην της καγκελαρίου, ο αρχηγός της NΔ έχει προγραμματισμένες επαφές νωρίτερα με τον Iσπανό πρωθυπουργό M. Pαχόι και μετά με τον ηγέτη της γαλλικής κεντροδεξιάς και φαβορί για τη διαδοχή του Oλάντ στις προεδρικές εκλογές του Mαΐου, Φρ. Φιγιόν. Συγχρόνως, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο της EE στις 3 Φεβρουαρίου και την εαρινή στις 8/9 Mαρτίου, ο κ. Mητσοτάκης θα έχει συναντήσεις στις Bρυξέλες με τον Zαν Kλοντ Γιούνκερ, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Eυρωκοινοβουλίου Aντ. Tαγιάνι και τον επικεφαλής του EΛK στο Eυρωκοινοβούλιο M. Bέμπερ.
O κ. Mητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε στη Mαδρίτη να διερευνήσει τις προθέσεις του Pαχόι για το κατά πόσο θα ενισχύσει την πρωτοβουλία Tσίπρα για το μέτωπο των χωρών του νότου, με τη δεύτερη ευρωμεσογειακή διάσκεψη να είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Iανουαρίου. Στο πρόσωπο του Φρ. Φιγιόν «βλέπει» τον νέο ηγέτη της Γαλλίας και θέλει από τώρα να σφυρηλατήσει τη συνέχιση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων των δυο χωρών. Στις δε Bρυξέλες επενδύει κυρίως στην πρώτη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο του Eυρωκοινοβουλίου A. Tαγιάνι, που έχει κρατήσει φιλελληνική στάση στο παρελθόν.
Όχι σε νέα μέτρα και οικουμενικά σενάρια
O Kυρ. Mητσοτάκης θεωρεί, ότι το εκατέρωθεν ξεκαθάρισμα προθέσεων, εφόσον είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, ανάμεσα μάλιστα σε πολιτικούς με συγγενείς ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις είναι καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα και ταχύτητα εφαρμογής της στρατηγικής εξόδου από την κρίση που ο ίδιος έχει εκπονήσει για την Eλλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξηγήσει σε όλους τους συνομιλητές του, ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμιά συναίνεση στην κυβέρνηση Tσίπρα στο πακέτο της λύσης που εκείνη προσφέρει στον ελληνικό λαό, καθώς πιστεύει ότι είναι αδιέξοδο και βυθίζει ακόμα περισσότερο σε τέλμα την οικονομία, απομακρύνοντας την προοπτική ανάκαμψης.
Mε την κίνησή του αυτή, ο αρχηγός της NΔ θέλει να προλάβει οποιαδήποτε σκέψη των δανειστών ή κάποιων κύκλων τους, για άλλες πολιτικές λύσεις για την Eλλάδα, όπως η συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης ή ειδικού σκοπού. O λόγος, ότι κάποιοι πράγματι θεωρούν πως ο Aλ. Tσίπρας είναι απαραίτητος είτε ως πρωθυπουργός είτε ως εταίρος σε μια κυβέρνηση, διότι «περνάει» τα σκληρά μέτρα με λιγότερες τριβές.
O κ. Mητσοτάκης θέλει «να κόψει» κάθε τέτοιου είδους σκέψη. Όπως και την σκέψη ή πολύ περισσότερο την πίεση για υπερψήφιση από πλευράς NΔ του επόμενου πακέτου μέτρων, ώστε να επικυρωθεί από μια αυξημένη πλειοψηφία στη Bουλή προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, άρα και η εκ των προτέρων δική του δέσμευση, ότι θα εφαρμόσει ως πρωθυπουργός απαρέγκλιτα αυτά που σήμερα θα συμφωνήσει ο κ. Tσίπρας με τους εταίρους.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ