Πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσης προανήγγειλε ο Τσακαλώτος
«Όχι» στην νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων λέει η κυβέρνηση «απαντώντας» στην κοινή γραμμή Ευρωπαίων – ΔΝΤ επί της ανάγκης η ελληνική πλευρά να κλείσει τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, και να ψηφίσει εκ των προτέρων τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά για να διατηρηθεί ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά και το 2018.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων, διεμήνυσε η Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% – κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.
Για απαιτήσεις ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 πάνε ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες. Υπογράμμισε μάλιστα πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.
Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».
Ο Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.