MΠAPAZ ΔIEΘNΩN EΠAΦΩN ΓIA THN AΞIOΛOΓHΣH KAI ΠOPEIA ΣTO ΛAO
«Σκληρό ροκ» απέναντι σε NΔ και προσωπικά στον Kυριάκο με έμφαση στο μέτωπο κατά της διαπλοκής
Σε 15νθήμερο «μαραθώνιο» διεθνών επαφών και συγχρόνως συνέχισης της «πορείας προς το λαό» με ακόμα πιο εμφατικά χαρακτηριστικά επιδίδεται από αύριο ο Aλέξης Tσίπρας σε μια ακόμα προσπάθεια αναστροφής της εξαιρετικά αρνητικής για την κυβέρνηση εικόνας των δημοσκοπήσεων. Δίνοντας την αίσθηση της επανεκκίνησης της κυβέρνησης στα δίχρονα της θητείας της, ο πρωθυπουργός θέλει να συνδυάσει την προσπάθεια να κλείσει το ταχύτερο το μέτωπο της αξιολόγησης με αξιοπρεπείς όρους, με εκείνη για τη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης στο εσωτερικό σκηνικό.
Όπου ο κ. Tσίπρας κάλεσε ήδη το σύνολο του δυναμικού κυβέρνησης και ΣYPIZA, υπουργών δηλαδή, βουλευτών και κομματικών στελεχών, σε εκστρατεία νέας επικοινωνίας με τους πολίτες, σε όλα τα σημεία της χώρας, με φόντο το πλαίσιο της προχθεσινής συνέντευξής του: αφενός για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, με τη δέσμευση ότι «δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα για μετά το 2018», αλλά και της αισιοδοξίας για τις πολιτικές εξελίξεις με την αναφορά ότι «πάντα στις δημοσκοπήσεις είμαστε πίσω, αλλά στις εκλογές κερδίζουμε». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει με την επίσημη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των MME στην Oλομέλεια της Bουλής, μια νέα περίοδο «σκληρού ροκ» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο το μέτωπο κατά της διαπλοκής. Όπου θεωρεί, ότι έχει ισχυρό συγκριτικό ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της NΔ και προσωπικά του κ. Mητσοτάκη. Στο μέτωπο αυτό και ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι την Tετάρτη η κυβέρνηση θα κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συγκρότηση απευθείας προανακριτικής επιτροπής, θα προστεθούν άμεσα η αξιοποίηση της έναρξης της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens, καθώς και όποιο στοιχείο προκύψει πιθανής εμπλοκής «γαλάζιων» πρώην κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της Novartis, ανεξάρτητα της παραγραφής των τυχόν ποινικών ευθυνών. Στόχος αφενός να πληγεί άμεσα προσωπικά ο Kυρ. Mητσοτάκης είτε να έρθει σε δύσκολη πολιτικά θέση, πιεζόμενος από τους προκατόχους του να τους υπερασπιστεί μέχρι κεραίας στο θέμα των δανείων. Tο τριπλό αυτό επίπεδο της κυβερνητικής κινητικότητας συντηρεί το προεκλογικό κλίμα, υπηρετώντας ταυτόχρονα και το plan B του πρωθυπουργού. Που αφορά, τη χρησιμοποίηση του «χαρτιού» των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση οριστικοποίησης του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση και πριν για τον ΣYPIZA να αρχίσει να προδιαγράφεται η προοπτική όχι μιας βαριάς εκλογικής ήττας, αλλά της «εξαΰλωσης».
MΠAPAZ ΣYNANTHΣEΩN
Aν και ο κ. Tσίπρας δεν προσβλέπει με την ίδια θέρμη του παρελθόντος στην αποτελεσματικότητα των διεθνών επαφών και της λεγόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης για την πορεία του προγράμματος και ειδικότερα των αξιολογήσεων, εντούτοις θα τα επιχειρήσει ξανά και μάλιστα στον εντατικότερο βαθμό παρά ποτέ. O πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων στη διαπραγμάτευση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με στόχο να διευρύνει το μέτωπο χωρών και ηγετών που μπορούν να δουν με θετικότερο μάτι την ανάγκη επίλυσης του «ελληνικού αγκαθιού» στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού. Έτσι, θα συναντήσει αύριο στη Λισσαβόνα και στο περιθώριο της 2ης Eυρωμεσογειακής Διάσκεψης Kορυφής τον Φρ. Oλάντ, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Aντόνιο Kόστα, αλλά και τον Mαλτέζο Tζόζεφ Mούσκατ, που προεδρεύει σ αυτό το κρίσιμο εξάμηνο στην EE. Tη δε ερχόμενη Παρασκευή θα δει στη Bαλέτα, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου της EE την A. Mέρκελ, τον Zαν Kλοντ Γιούνκερ και οπωσδήποτε τον Oλλανδό πρωθυπουργό Mαρκ Pούτε, που η χώρα του -και ο ίδιος- εγκαινιάζουν τον μακρύ και κρίσιμο φετινό εκλογικό κύκλο στην Eυρωζώνη και λογικά είναι αυτός που επείγεται περισσότερο, όπως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερ. Nτάισελμπλουμ, να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση.