Η διαπραγμάτευση κυριάρχησε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
Ούτως ή άλλως, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής δεν αναδείκνυε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, οπότε ο επικεφαλής της προσπάθησε να «μεταφέρει τη μπάλα στο γήπεδο» που τον ευνοούσε. Και αυτό είναι η παρατεταμένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τον ίδιο να αναγνωρίζει μεν πως τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα είναι «δυσβάσταχτα και υπερβολικά», ωστόσο να επιρρίπτει το σύνολο της ευθύνης της καθυστέρησης στον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι, όπως είπε, «το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του, της τραγικής ανικανότητάς του και της βαθιάς άρνησής του να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται», προβλέποντας ταυτόχρονα νέα μέτρα λιτότητας «αποκλειστικής ευθύνης» του πρωθυπουργού.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το φόβο επανάληψης του πρώτου εξαμήνου του 2015, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια λάθη και διαβλέποντας ότι το νέο δίλημμα που βρίσκεται στα σκαριά από την κυβέρνηση είναι «Grexit ή 4ο Μνημόνιο».
Υψηλά στην ρητορική του προέδρου της ΝΔ βρέθηκαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, περί δραχμής. Μάλιστα, με αυτές ως όπλο, θέλησε να αντιστρέψει την κατηγορία ότι η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά αποτελούν «ουρά» του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε: «Τολμάτε να κατηγορείτε εμάς ότι συντασσόμαστε με τον Σόιμπλε, ενώ δικά σας στελέχη ανακινούν το θέμα επιστροφής στη δραχμή και μάλιστα σε ταραγμένες εποχές, που αρκετοί θέλουν τη διάλυση της Ευρωζώνης», υποστήριξε, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει η τύχη της χώρας «να παιχτεί στα ζάρια».
Αποχή
Το καινούργιο που προέκυψε από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη χθες είναι η στάση που θα κρατήσει εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, αλλά και επίσημες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (Χρήστος Σιμορέλης, βουλευτής Τρικάλων). «Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τον τυχοδιωκτισμό του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια δημοψηφίσματος, γιατί ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν», σημείωσε, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι θα στηρίξει την αποχή σε περίπτωση που προκηρυχθεί δημοψήφισμα.
Μία ακόμα από τις επιδιώξεις του προέδρου της ΝΔ ήταν να αποδομήσει εκ νέου το «δήθεν πλεονέκτημα της αριστεράς», αλλά και το «νέο» που υποστηρίζει ότι εκφράζει ο πρωθυπουργός. Για να το πετύχει, επιστράτευσε τα δάνεια της Αυγής, τον Κώστα Βαξεβάνη, τον Καλογρίτσα, τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη «λογοκλοπή» μεγάλου μέρους του πορίσματος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, όπως θέλει «και ο ελληνικός λαός», μίλησε για «σιωπηλή πλειοψηφία» στην κοινωνία που συντάσσεται με τις θέσεις της ΝΔ, ενώ έκανε νέο άνοιγμα στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσδιορίζοντας ως… κοινό εχθρό τους τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στο πλαίσιο αυτό, χάραξε και το δίλημμα των επόμενων εκλογών, όπως το βλέπει αυτός, καθώς «τα στρατόπεδα είναι ξεκάθαρα. Από τη μία οι υπέρμαχοι της αστικής δημοκρατίας οι οποίοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και από την άλλη οι ετερόκλητες δυνάμεις, οι υπέρμαχοι του εθνολαϊκισμού που φαντασιώνονται άλλους δρόμους. Το πρόβλημα είναι ότι εσείς δεν ξέρετε σε ποιο από τα δύο στρατόπεδα ανήκετε», τόνισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να προχωρήσει στη «μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε. Να φύγετε».