Αντιλαμβανόμενο τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το ΠΑΣΟΚ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε η τελευταία να στέρξει στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, από κοινού με την αντιπολίτευση, για τη θεραπεία των προβλημάτων.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως «ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να σιωπά» ενώπιον των προβλημάτων, πρότεινε να συσταθεί αμέσως διακομματική επιτροπή στη Βουλή, η οποία θα αναζητήσει και θα καταλήξει «σε μια -από κοινού- πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια των ΜΜΕ, η οποία δεν θα διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες ανάγκες ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων».
Η κ. Γεννηματά σημείωσε πως η πρόταση που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να διασφαλίζει και την απασχόληση στα Μέσα Ενημέρωσης και τόνισε: «Από την ανταπόκριση στην πρότασή μου θα κριθούμε όλοι. Για το αν πιστεύουμε στη δημοκρατία και την πολυφωνική ενημέρωση. Και θα αποκαλυφθεί ποιος αποσκοπεί στον κομματικό έλεγχο και τη χειραγώγησή της». Υπενθύμισε ότι το κόμμα της πριν από δύο ημέρες είχε ζητήσει να παρέμβει η κυβέρνηση, όπως η ίδια είχε προαναγγείλει, «ώστε να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν εν λειτουργία οι εφημερίδες που απειλούνται με κλείσιμο, μέχρι την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης».
Επέμεινε ότι «αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση, στην πολυφωνία, στην ίδια τη δημοκρατία η διακοπή λειτουργίας εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αδιαφόρησε, θέτοντας τις μικροκομματικές της επιδιώξεις υπεράνω της ανάγκης διασφάλισης της πολυφωνίας και της ενημέρωσης των πολιτών. Εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να θέσει υπό έλεγχο και ομηρία τα Μέσα Ενημέρωσης», ενώ αναφερόμενη στις τράπεζες σημείωσε ότι «δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αφήνουν την κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, φοβούμενες τις δικαστικές συνέπειες».
Σε μια δεύτερη κίνηση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστήριξε την πρόταση της κας Γεννηματά και ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία, καθώς «επείγει η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με σχετική τροπολογία, γιατί αλίμονο αν τέτοιου είδους θέματα αντιμετωπίζονται ως θέματα ποινικού δικαίου κι όχι ως θέματα θεσμικά ή βεβαίως ως θέματα πτωχευτικού και γενικότερα εταιρικού δικαίου».