«Πολιτική και οικονομική»
«Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα είναι μια σοβαρότατη πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση. Είτε εκλεγεί ο Μητσοτάκης, που θα εφαρμόσει πολιτική σοκ και δέους τις πρώτες 100 ημέρες, είτε όχι», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».
Ο κ. Κούλογλου τονίζει πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να έχουν πιο στενή σχέση με τους ευρωβουλευτές. «Ένας σοβαρός λόγος που χάθηκε η μάχη του 2015, ήταν ακριβώς ότι δεν υπήρξε σοβαρή και συστηματική προσπάθεια παρουσίασης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό», αναφέρει και προσθέτει: «Το υποτιμά αυτό και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, λόγω του εθνικού επαρχιωτισμού».
Σε ερώτηση αν θα ψήφιζε, σε περίπτωση που ήταν βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, απαντά ότι θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Παράλληλα, κατηγορεί τον κ. Σόιμπλε, ότι «βάζει τρικλοποδιές στην ελληνική κυβέρνηση». «Θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης θα του κάνει καλύτερα και υπάκουα τη δουλειά, ανήκουν, άλλωστε, και οι δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα κάνει όλα αυτά τα παράλογα που μας ζητάνε εθελοντικά, χωρίς διαπραγματεύσεις και χρονοβόρες διαδικασίες», εκτιμά ο κ. Κούλογλου και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση όλης της ευρωζώνης και της Ευρώπης».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να βάλει στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή το θέμα της δραχμής. «Θα βοηθούσε περισσότερο τον Σόιμπλε παρά εμάς», εκτιμά.
Όσον αφορά με την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ο κ. Κούλογλου θεωρεί ότι υπάρχουν ελάχιστες καθυστερήσεις από πλευράς Ελλάδας. «Η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει θαύματα», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν αρέσουν στον Σόιμπλε, γιατί αντιστρατεύονται τα σχέδιά του. Υπάρχει, επίσης, και η διαμάχη Βερολίνου- ΔΝΤ που χειροτερεύει την κατάσταση, γιατί άλλα θέλει ο ένας και άλλους πολιτικούς υπολογισμούς κάνει ο άλλος».
Επισημαίνει τέλος, ότι «η κατάσταση για τους περισσότερους Έλληνες είναι πολύ δύσκολη, και δυστυχώς δεν βελτιώνεται παρότι οι αριθμοί πάνε καλύτερα. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Και δυστυχώς σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά αβέβαιο. Με τον Τραμπ πλανητάρχη, την Ακροδεξιά να ανεβαίνει στην Ευρώπη, την Τουρκία σε περιδίνηση και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται.
Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος τέτοιες, που να διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές».