Κούλογλου: Οικονομικός δολοφόνος ο Σόιμπλε

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο 98.4 της Κρήτης, ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι είναι πλέον προφανές ότι ο Σόιμπλε, σε ρόλο οικονομικού δολοφόνου, θέλει να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση, ποντάροντας στην άνοδο Μητσοτάκη και για αυτό το λόγο σαμποτάρει κάθε κίνηση συμβιβασμού, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με λογικές υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα και να ανακοπούν τα σχέδια Σόιμπλε. Αν όμως οι θεσμοί προκρίνουν την σκληρή γραμμή, τότε η ελληνική πλευρά δεν έχει παρά να επιλέξει την μετωπική.

 

Η χώρα χρειάζεται να συζητήσει και τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς ταμπού. Είναι αδιανόητο, είπε ο Στ. Κούλογλου, αν όχι με δική μας πρωτοβουλία, αλλά με ευθύνη των μικρών ηγεσιών της Ε.Ε. η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε διάλυση, η χώρα να μην διαθέτει εναλλακτικά σχέδια.

 

Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι το σχέδιο Σόιμπλε είναι προφανές. Θέλει να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση, να φέρει το Μητσοτάκη και να χρησιμοποιήσει πιθανή κρίση και αναταραχή στην Ελλάδα, «για να μας πετάξει έξω από την Ευρωζώνη και να αναδιαμορφώσει την Ευρώπη στα μέτρα του – να εγκαθιδρύσει μια θεσμική γερμανική ηγεμονία».

 

Το γεγονός ότι ο Σουλτς και οι σοσιαλδημοκράτες περνούν μπροστά για πρώτη φορά είναι ένα καλό σημάδι. Αλλά ο Σόιμπλε είναι ένας οικονομικός δολοφόνος. Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung τον χαρακτήρισε σε πρωτοσέλιδό της δικτάτορα. Από αυτή την άποψη πριν καταρρεύσει μπορεί να κάνει κακό, όπως κάνουν οι δικτάτορες πριν πέσουν.

 

Ερωτηθείς εάν η αξιολόγηση φαίνεται να κλείνει δύσκολα και «πόσο μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «στις Βρυξέλλες γίνεται μια προσπάθεια εντατική η οποία ευνοείται από την Κομισιόν -που είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς- αλλά και διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Ντάισελμπλουμ -με τον Σόιμπλε- ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση».

 

Επιπλέον, υπογράμμισε το ρόλο της ΕΚΤ, η οποία «θέλει να κλείσει η συμφωνία γιατί καταλαβαίνει ότι μια ταραχή στην Ευρωζώνη τώρα είναι ό,τι χειρότερο για το ευρώ». Συνολικά πάντως, ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς θεωρεί πως θα είναι καταστροφικές για τη χώρα και θα την οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση.

 

Για το ζήτημα των υποχωρήσεων με τις οποίες αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη η ελληνική πλευρά, ο Στ. Κούλογλου θεωρεί ότι για να κάνεις συμφωνία πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις – το εκ προοιμίου όμως πιο σημαντικό είναι ότι «σε μια διαπραγμάτευση είναι καλό να μην ανεβάζεις πολύ ψηλά τον πήχη γιατί στη συνέχεια αναγκάζεσαι να κάνεις υποχωρήσεις και τις πληρώνεις ακριβά πολιτικά».

 

Σε περίπτωση που ο Σόιμπλε δεν συμφωνήσει σε μια πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, σημαίνει πως έχει τα όπλα και μας οδηγεί σε παρατεταμένη κρίση και σε πτώση της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, που σίγουρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, θα πρέπει η κυβέρνηση να περιμένει τον Μάρτιο για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από την ελληνική και την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και, σύμφωνα με αυτά, να προβεί σε κινήσεις κοινωνικής οικονομικής ελάφρυνσης (μείωση φορολογιών, ρύθμιση του θέματος με τα μπλοκάκια που έχει προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση κτλ). Αν οι δανειστές αρνηθούν αυτά τα μέτρα, θα υπάρξει σύγκρουση, που δεν ξέρουμε τι μορφή θα πάρει, αλλά θα πρέπει να γίνει πάνω σε αυτή τη βάση.

 

Σχετικά με την τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας (όπως παρουσιάζεται στη μάχη της καθημερινότητας και στην επαφή του πολίτη με το κράτος, π.χ. στις αιτήσεις για το ΚΕΑ), ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι αυτή δεν οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών. Η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί δυσκολεύει και “μουδιάζει” όλες τις προσπάθειες βελτίωσης που γίνονται σε διάφορους τομείς, λόγω της αναμονής της αξιολόγησης. Σίγουρα όμως θα έπρεπε η καθημερινότητα των πολιτών να έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

 

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το θέμα που προέκυψε με τα μπλοκάκια, οφείλεται σε λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

 

Σχετικά με τις αρνητικές δηλώσεις των συνεργατών του Τραμπ για το μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης και για την απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών σε αυτές, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και, αντί να συσπειρωθεί μπροστά στον επερχόμενο τυφώνα Τραμπ, ασχολείται με πολύ δευτερεύουσας βαρύτητας ζητήματα, όπως το ελληνικό.

 

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας των επόμενων μηνών, θα ήταν καλό να κλείσει το συντομότερο η ελληνική αβεβαιότητα, ματαιώνοντας τα σχέδια του Σόιμπλε, διαφορετικά μπαίνουμε σε περιπέτειες, ειδικά η Ελλάδα, αλλά κατ’ επέκταση και η Ευρώπη μαζί μας. Την ερχόμενη εβδομάδα επίκειται συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ειδικά για το ελληνικό θέμα στην ολομέλεια του Στρασβούργου και ο κ. Κούλογλου ελπίζει να διαφανούν κάποιες λογικότερες φωνές, ιδιαίτερα όταν ο Τραμπ μιλάει εναντίον της Ευρωζώνης και προφανώς θέλει να χτυπήσει και το ευρώ και τη Γερμανία.

 

Ο Σόιμπλε έχει κάνει προβολή της προσωπικής του ιστορίας στην Ελλάδα. Το έχει πει και ο ίδιος. Όπως ο ίδιος πόνεσε και υπέφερε μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αλλά μετά την περιπέτεια βγήκε πιο δυνατός, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να πονέσει και να υποφέρει για να βγει πιο δυνατή μετά. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι μού λένε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει γεράσει, καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καγκελάριος, του έκλεψε την ευκαιρία η Μέρκελ και έχει στυλώσει τα πόδια. Όπως όταν μιλάς με την γιαγιά ή τον παππού σου και έχει κάποιες εμμονές και κολλάει σε αυτές. Έχουμε απέναντί μας έναν κολλημένο Σόιμπλε, να δούμε αν θα καταφέρει να ξεκολλήσει δεδομένου ότι στην Ευρωζώνη αυτός με τους δορυφόρους του αποφασίζει και παίζει σημαντικό ρόλο στην Γερμανική κυβέρνηση.

 

Όπως πάει η Ευρωζώνη έχει σίγουρα ημερομηνία λήξης. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Αν δηλαδή καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Υπάρχει μια υπόγεια σύγκρουση με την Ιταλία, άλλοτε εκφράζεται δημόσια άλλοτε όχι Ζητούν πράγματα από την Ιταλία που δεν μπορεί να κάνει. Δεν δείχνουν αλληλεγγύη παρά και το κύμα προσφύγων που δέχεται και είχε και πρόσφατα σεισμούς. Η Ιταλία είναι υπερχρεωμένη και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή με βάση τη σημερινή κατάσταση η Fiat να δανείζεται με 5% και η Volkswagen με 0%. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

 

Επομένως ή οι Γερμανοί και οι πλούσιες χώρες του Βορρά θα παραδεχθούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί αναδιανομής και εξισορρόπησης στην Ευρωζώνη, ότι υπάρχει δηλαδή συστημικό πρόβλημα ή κάποια στιγμή αυτό το πράγμα θα καταρρεύσει. Υπάρχει σοβαρός τέτοιος κίνδυνος και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτό. Αν το δούμε και εκ των υστέρων όλη η θύελλα εναντίον του Ξυδάκη παίρνει διαστάσεις από τα ΜΜΕ.

 

Ο άνθρωπος δεν είπε να φύγουμε από την Ευρωζώνη, είπε να συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Στην Ελλάδα θεωρείτε σαν να συζητάς το ιερότερο πράγμα ενώ στην Ιταλία η ίδια συζήτηση γίνεται ανοιχτά, δημόσια. Ήταν λάθος τακτικής βέβαια όπως το έβαλε αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά, να κοιτάξουμε το μέλλον, να δούμε τι εναλλακτικά σχέδια υπάρχουν.

 

Τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρεύσει; Ολόκληρο το οικοδόμημα πηγαίνει προς τα βράχια αυτή τη στιγμή. Έφυγε η Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις: η Σκωτία λέει ότι θέλει να μείνει μέσα, στην Τσεχία θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, μπορεί η Λεπέν να εκλεγεί πρόεδρος και αν συμβεί αυτό, η ευρωπαϊκή ένωση θα ανατιναχτεί στον αέρα. Κανονικά η ελληνική πολιτική ελίτ θα έπρεπε να εξετάζει όλα αυτά τα ενδεχόμενα, ενώ εδώ όλα γίνονται για πρόσκαιρη πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και δυστυχώς δεν γίνεται καμία σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση από κανέναν, πράγμα πάρα πολύ λυπηρό.

 

Εμείς πρέπει να συζητήσουμε αυτή την στιγμή αφενός τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπου υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και αφετέρου τη δημιουργία ενός πλάνου για το πού πάει η χώρα. Δηλαδή πού πάει η οικονομία της, ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε, πώς θα κάνουμε τη δικαιοσύνη να αποδίδει (που στην Ελλάδα αποδίδει μετά από 10 χρόνια και αν) κτλ. Αντί να μπουν όλα αυτά τα πράγματα στο τραπέζι, ασχολούμαστε με δετερεύοντα και τριτεύοντα θέματα κι έχουμε και το Σόιμπλε που μας βάζει τρικλοποδιές απ” έξω. Αυτή είναι η εικόνα κι ελπίζω να καταφέρουμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά του και να αλλάξουμε κάπως την κατάσταση.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ