Κανένας βουλευτής δεν θα θελήσει να ανοίξει τον δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας πως η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτικό πρόβλημα για την ψήφιση των αναγκαίων μέτρων.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει ωστόσο ότι, όταν στις διαπραγματεύσεις είσαι σε δύσκολη θέση, «καλό είναι να μη βάζεις πολύ ψηλά τον πήχυ γιατί αν χρειαστεί να τον κατεβάσεις, είναι πολιτικά ζημιογόνο».
Ερμηνεύοντας την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζει ότι υπάρχει αφ’ ενός «εκβιαστική τακτική» εκ μέρους των δανειστών, αφ’ ετέρου «ελλιπής γνώση του αντιπάλου» από ελληνικής πλευράς.
Ο ίδιος δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα «δεν μεταφέρεται ως συλλογική γνώση στην κυβέρνηση, από την ομάδα των ευρωβουλευτών».
«Δεν θέλω να χτυπάω την πόρτα του πρωθυπουργού γιατί έχει πολλές σκοτούρες στο κεφάλι του, αλλά θα ΄πρεπε η επαφή να είναι θεσμοθετημένη», προσθέτει.
Χαρακτηρίζει «λάθος τακτικής» τις δηλώσεις Ξυδάκη περί εξόδου από το ευρώ, θεωρεί ωστόσο ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε επίπεδο ακαδημαϊκό και ΜΜΕ, δεδομένων των κρίσιμων καταστάσεων που διανύει η ΕΕ.
Στο ερώτημα, αν βλέπει εκλογές ή άλλου τύπου κυβέρνηση, ο κ. Κούλογλου απαντά ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι εκλογές, και τονίζει ότι «θα έπρεπε πιο νωρίς να υπάρξει ένα είδος συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, όταν έμπαιναν οι όροι του παιχνιδιού, μετά τις εκλογές του καλοκαιριού του 2015». Θεωρεί ότι υπήρξε τότε «ένα λάθος αλαζονείας» και το αποδίδει στην «υπερεκτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και την υποτίμηση των κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων από τα μέτρα».
Πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να βγει μπροστά στον λαό και να κάνει μια ειλικρινή αποτίμηση και μια ειλικρινή αυτοκριτική», για τα λάθη που έγιναν π.χ. «υποτιμώντας τον αντίπαλο, υπερεκτιμώντας τις δικές του δυνάμεις, τα οποία πρέπει να παραδεχθεί».
Αφ’ ετέρου, πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, «με χρονοδιάγραμμα, για λίστες και ουρές” που τον ταλαιπωρούν. Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ιστορία με τα μπλοκάκια, που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια, αλλά υποστηρίζει παράλληλα ότι γίνεται καλή και συστηματική δουλειά σε πολλά υπουργεία που δεν προβάλλεται επικοινωνιακά σωστά.
Τέλος, αναφερόμενος στη μετεξέλιξη του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητές της και «να αγωνιστεί να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ και στον σκληρό της πυρήνα».