«Εργαζόμαστε με προσήλωση και με χαμηλούς τόνους, ώστε να βγούμε από την κρίση -και έχει σημασία και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, δεδομένου ότι ο τόπος χρειάζεται κοινωνική και πολιτική σταθερότητα».
Αυτό τόνισε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμάρι Ρεθύμνου.
«Μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους πολίτες» είπε επίσης ο υπουργός συμπληρώνοντας: «Ο κάθε διάλογος είναι σημαντικός διότι ανατροφοδοτεί και την κυβέρνηση, αποκτώντας τα μέλη της μια καλύτερη εικόνα των δυσκολιών του κόσμου και αντιλαμβανόμενοι παράλληλα τις ανάγκες της κοινωνίας».
«Αυτό που θέλουμε να πούμε στους πολίτες είναι ότι αυτά τα δυο χρόνια έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξαναβρεθεί η χώρα μας, ισότιμη και αξιοπρεπής, μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο που υπάρχει στην Ευρώπη» είπε ο κ. Ξανθός εξηγώντας ότι είναι η πρώτη φορά που έχει κληθεί ελληνική κυβέρνηση να διαχειρισθεί μια τόσο δύσκολη συγκυρία, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας και πολιτικής και με τις κοινωνίες να έχουν δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση από την πολιτική της λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Είναι αποδεκτό πλέον πως οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ταυτίζονται με τα συμφέροντα της χώρας, είπε ο κ. Ξανθός. «Προωθούν τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης ενώ αντίθετα όλες οι συντηρητικές, ξενοφοβικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης συντάσσονται με όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιμένουν να επιβάλλουν μέτρα και σκληρότερες γραμμές. Η Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί και βάζει την σφραγίδα της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».
Σχετικά με την οικονομία, ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι: «… όλοι οι δείκτες δείχνουν μια ανάκαμψη τις οικονομίας τα δυο τελευταία τρίμηνα. Δείχνουν μια σταθερή πορεία. Η ανεργία έχει αρχίσει να κάμπτεται και τα θετικά σημάδια είναι τόσο ισχυρά που δεν είναι αναγκαία η νομοθέτηση μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια σκληρή σύγκρουση, η οποία όμως δεν έχει να κάνει με ολιγωρία της κυβέρνησης αλλά έχει να κάνει με εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο στρατόπεδο των δανειστών. Αντιθέσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο το ΔΝΤ. Εμείς από την πλευρά μας προτάσσουμε τη συνέπειά μας στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων όπως επίσης και τα μηδαμινά περιθώρια αντοχών της ελληνικής κοινωνίας για νέες επιβαρύνσεις».