Τις απαράβατες ελληνικές «κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
«Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, δεν διεκδικεί κάτι», από την άλλη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές, που δεν είναι άλλες από την εθνική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία, τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Επειδή κάποιος μιλά για ‘γκρίζες ζώνες’, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν κιόλας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, είπε πως παρότι η χώρα μας δεν θα μπει σε διαδικασία τεχνητής έντασης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποστήριξε ότι οι δανειστές μας, μπορούν να παίξουν πιο εποικοδομητικό ρόλο με στόχο να πέσει η τουρκική προκλητικότητα, δεδομένου άλλωστε, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα, απέδωσε τις ενέργειες της γείτονος σε εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει στα ανατολικά της.
Επιπροσθέτως, ο Δ. Βίτσας συνέστησε στην Τουρκία να μην χρησιμοποιεί ως “όπλο” το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ είναι στην πραγματικότητα ανθρωπιστικό. Γιατί στην περίπτωση που αλλάζει χαρακτήρα, τότε γίνεται επιθετική ενέργεια, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στους εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων, με αφορμή ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βίτσας επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για πλήρη ενημέρωση, μόλις υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα προγράμματα για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο προσανατολισμός του υπουργείου, τόνισε, είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων μέσων και των τριών Όπλων, ενώ η αναβάθμιση των F-16 αποτελεί αίτημα από το 2009.
«Δεν είμαστε αφελείς. Οι σχετικές δαπάνες που θα είναι σε βάθος 10ετίας με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, δεν θα βγουν από λεφτά που δεν έχει ο ελληνικός λαός» επισήμανε και κάλεσε τους δανειστές να συνδράμουν, διότι όπως είπε, τα κονδύλια που δαπανώνται είναι μεγάλα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Τέλος, με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας για προμήθεια αεροσκαφών F-35 – για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Ελλάδα – ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα τα έχει πριν το 2021 και σχολίασε περαιτέρω, ότι όποιος δεν μπει στο πρόγραμμα παραγωγής τους, δεν θα τα έχει πριν από το 2022-23.