“Έχω πει πολλές φορές πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ. Σε όλα τα λεξικά, όλων των γλωσσών της Ευρώπης, η λέξη αλληλεγγύη, ως προς το νόημα και το περιεχόμενό της, έχει την ίδια ερμηνεία σε όλες τις περιπτώσεις. Έχουμε κάποιες χώρες, οι οποίες είτε είναι απρόθυμες είτε δίνουν τη δική τους ερμηνεία στον όρο “αλληλεγγύη”, υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” της ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε της ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας πως “η Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα. Έπεσαν τα σύνορα. Μπορεί κανείς να κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα, να απολαμβάνει αγαθά που για άλλες γενιές ήταν απλησίαστα, σε ένα περιβάλλον πιο ειρηνικό, πιο σταθερό”. “Είμαστε η προνομιούχος γενιά στην ιστορία του ανθρώπινου γένους που δεν ζήσαμε τον πόλεμο και θεωρούμε πως αυτό είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι δεδομένο. Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας κοιμόντουσαν με ένα πιστόλι στο προσκεφάλι τους. Τα λέω αυτά, για να περάσω ένα μήνυμα: ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρέπει διαρκώς να παλεύουμε καθημερινά για να κρατήσουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών και της δικής μας, μια εκ των οποίων είναι και η ενωμένη Ευρώπη”, προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφορικά με το αν οι Βρυξέλλες είναι μια “κλειστή κάστα λήψης αποφάσεων”, ο επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε πως και η Ευρώπη χτυπήθηκε από την κρίση. “Η κρίση χτύπησε και την Ευρώπη, χτύπησε τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες σταδιακά όμως με τη βοήθεια της Ευρώπης ανακάμπτουν. Δεν φταίνε για όλα οι Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες είναι οι κεντρικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί που έχουν σαν κυρίαρχο στόχο να βοηθούν τις χώρες να συγκλίνουν οι πολιτικές τους, ώστε σταδιακά όλοι μαζί και ενσυνείδητα να ζούμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια”, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την άνοδο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι “έχουμε τις δυνάμεις τις φιλοευρωπαϊκές και τις δυνάμεις, εκείνες που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κέρδισαν έδαφος, του λαϊκισμού, του, εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Εκεί είναι το πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο εγώ το ζω καθημερινά στην πράξη, αφού διαχειρίζομαι δυο πολύ σημαντικά θέματα, που και τα είναι στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δηλαδή το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας”.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το Brexit, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε μεν πως η Κομισιόν δεν σχολιάζει, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης, τόνισε όμως πως “σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά θα ήθελα να σημειωθεί κάτι. Η Ευρώπη όμως είναι πολύ ισχυρή. Οι κλυδωνισμοί από το Brexit δεν θα την τραυματίσουν ούτε θα την εκτρέψουν από την πορεία της”. Ακόμα, για την εκλογή Τραμπ και τις δυνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, εμφανίστηκε προσεκτικός, λέγοντας πως “παρακολουθούμε, κινούμεθα σε αχαρτογράφητα νερά, οι πραγματικές προθέσεις δεν έχουν διαφανεί και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από δηλώσεις”.
Tέλος, αναφορικά με την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης, ο επίτροπος Μετανάστευσης εμφανίστηκε υπέρμαχος της ανάγκης συνεννόησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. “Πρέπει να το παραδεχτούμε, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Με τη σειρά μας πρέπει κάποτε να συνεννοηθούμε για το πώς μπορούμε και πάλι να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο, σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος. Αυτό θα είναι η απάντηση στην κρίση”, υπογράμμισε.