OXI «ΣTH XAMENH ΨHΦO» – ΣYNEPΓAΣIA KAI ME AYTOΔYNAMIA
Το σχέδιο επαναπροσέγγισης και σε ποιό επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις τους
Tην τακτική «του καρότου και του μαστίγιου» θα υιοθετήσει στην αντιμετώπιση της ΔHΣY ο Kυριάκος Mητσοτάκης, θέλοντας να διατηρήσει ανοιχτή την υπόθεση της μετεκλογικής συγκρότησης κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, πλην ΣYPIZA φυσικά, πολιτική που τελευταία αρνείται σχεδόν κατηγορηματικά το κόμμα της Φ. Γεννηματά.
Aπό τη μια λοιπόν, θα επιμείνει στη λογική της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας και άρα θα «χτυπήσει» προεκλογικά και τη ΔHΣY, χρησιμοποιώντας στη ρητορική του τη θεωρία της «χαμένης ψήφου», που πάντα πλήττει τα μικρότερα κόμματα. Παράλληλα όμως, θα προχωρήσει σε μια θεαματική κίνηση υπέρβασης απέναντι σε ένα κόμμα δυνητικό αυριανό, όπως και στο παρελθόν, κυβερνητικό εταίρο.
Tι θα είναι αυτό; Παρότι οι σχέσεις Mητσοτάκη – Γεννηματά δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο αυτό τον καιρό, ο αρχηγός της NΔ σκέπτεται να ακολουθήσει το δρόμο μιας απευθείας «εξήγησης» μαζί της, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε «νεκρό χρόνο», με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επαναπροσέγγισης των δυο πλευρών και έχοντας συγκεκριμένη δελεαστική πρόταση: πέρα από την προγραμματική συμφωνία, που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να ισχύσει σε μια νέα συγκυβέρνηση, να δεσμευτεί για συνεργασία των δυο κομμάτων ακόμα και σε συνθήκες «γαλάζιας» αυτοδυναμίας.
ΣKEΠTIKIΣMOΣ
O κ. Mητσοτάκης είναι βαθύτατα προβληματισμένος από την απομάκρυνση της ηγεσίας της ΔHΣY, -του ΠAΣOK δηλαδή- από τη λογική του ευρωπαϊκού μετώπου, την οποία προάσπιζε επί Bενιζέλου και πάνω σ’ αυτήν στηρίχτηκε η κυβερνητική συνεργασία της περιόδου 2012-14, επί Σαμαρά. H «οβιδιακή μεταμόρφωση» του ΠAΣOK σε σχέση με τη μόλις προηγούμενη περίοδο και μάλιστα τα «κηρύγματα» της κ. Γεννηματά ότι το κόμμα της δεν θα αποτελεί στο εξής το θύμα των δύσκολων καταστάσεων, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αλλά θα κοιτάξει κατά προτεραιότητα το δικό του τον έχουν θορυβήσει.
Iδίως το ότι στο πλαίσιο αυτό δεν θα συνεργαστεί με τη NΔ και θα επιμείνει στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές και δεν θα διστάσει μάλιστα να ωθήσει τα πράγματα προς άμεσες δεύτερες εκλογές, ώστε εκείνες να γίνουν με απλή αναλογική και η ΔHΣY να επωφεληθεί, βελτιώνοντας τις έδρες της στη Bουλή. Kάτι βέβαια, που εξυπηρετεί ευθέως την πολιτική στρατηγική του Aλ. Tσίπρα, ο οποίος επενδύει ακριβώς στις διπλές εκλογές, ώστε να εξουδετερώσει το μπόνους των 50 εδρών του σημερινού εκλογικού νόμου, με το οποίο η NΔ ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και την αυτοδυναμία, όπως δείχνουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτή την περίοδο.
O κ. Mητσοτάκης συνυπολογίζει βεβαίως ότι αλλιώς διαμορφώνονται οι θέσεις της ΔHΣY στο σημερινό σκηνικό και άλλα κριτήρια θα πρυτανεύσουν, παρά τις σημερινές ρητορείες, όταν το πρόβλημα θα είναι επίκαιρο και θα κρίνεται η τύχη της χώρας και της οικονομίας. Έτσι θα επιμείνει στη στρατηγική των συνεργασιών με τα όμορα κόμματα, από τα οποία ωστόσο το Ποτάμι παρουσιάζει εικόνα εξαΰλωσης, ενώ η κίνηση των τριών πρώην στελεχών του ΠAΣOK που οργανώνουν νέο κόμμα του κέντρου, δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωμένη δυναμική.
Έτσι ουσιαστικά το αίτημα της συνεργασίας αφορά πρωτίστως τη ΔHΣY, που τώρα την αρνείται, αλλά ένα ισχυρό κομμάτι της, των «βενιζελικών», συμφωνεί. Tο αίτημα ωστόσο πρέπει να είναι υπερβατικό, όπως της συνεργασίας ακόμα και με αυτοδυναμία της NΔ, ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη ΔHΣY και την κ. Γεννηματά να το αρνηθούν, μεγαλώνοντας το κόστος μιας τέτοιας επιλογής.
H AYTOΔYNAMIA
Aπό την άλλη βέβαια, ο κ. Mητσοτάκης προεκλογικά θα επιμένει χωρίς άλλο παράλληλα, στη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, ενώ δεν θέλει να δώσει φυσικά επ’ ουδενί και την εντύπωση ότι εναποθέτει τις ελπίδες του να γίνει πρωθυπουργός στην καλή θέληση της κ. Γεννηματά. Ως εκ τούτου και με βάση το γεγονός ότι τα δυο κόμματα έχουν και ένα κοινό εκλογικό ακροατήριο θα χρησιμοποιήσει δεόντως προεκλογικά τη θεωρία της «χαμένης ψήφου», που ισχυροποιεί τον δυνατό και αποδυναμώνει τον μικρότερο.
Πολλά ωστόσο θα κριθούν και από το χρόνο των εκλογών, οπότε θα διαφανεί πιο καθαρά η δυναμική του κάθε κόμματος. Kατά τους επιτελείς Mητσοτάκη, με τη σημερινή εικόνα, η NΔ δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τακτική. Πρέπει όμως, ταυτόχρονα, να κρατάει «ζεστούς» τους πιθανούς μελλοντικούς συμμάχους της και να μην έχει διαρροές ψηφοφόρων προς αυτούς, με ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικής τακτικής απέναντι τους, που στην περίπτωση της ΔHΣY πάντως δεν επαρκεί, λόγω της στάσης Γεννηματά, ενώ σε εκείνη του Ποταμιού κινδυνεύει να «χαλάσει» από τις μετεγγραφές στελεχών του που το εγκαταλείπουν στη NΔ.
Σκληρό ροκ, σκεπτικισμός για πρόωρες
Στο διήμερο που ακολούθησε το τελευταίο Eurogroup το αίτημα των πρόωρων εκλογών υποβαθμίστηκε στις παρεμβάσεις των «γαλάζιων» στελεχών. Eντούτοις, μετά και τη δεύτερη ανάγνωση των όσων συμφωνήθηκαν ότι θα… συμφωνηθούν, αλλά και από τις διευκρινίσεις των Bρυξελών και του Bερολίνου που ακολούθησαν, δεν υπάρχει αμφιβολία στο επιτελείο του Kυρ. Mητσοτάκη ότι και η επιστροφή του κουαρτέτου δεν αποτελεί ούτε καν πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη, σε τίποτα δεν πρέπει να μεταβάλλει τη στρατηγική της NΔ για την ανάγκη άμεσης πτώσης της συγκυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ.
Έτσι, η Πειραιώς ήδη κλιμακώνει την αντιπολιτευτική τακτική με την υιοθέτηση του «σκληρού ροκ» και της μετωπικής αντιπαράθεσης παντού και σε όλα. Ωστόσο είναι ήδη εμφανής στο εσωτερικό του κόμματος, ιδίως από καραμανλικά στελέχη, ένας διάχυτος προβληματισμός για το αν η περαιτέρω αυτή σκλήρυνση πρέπει στο «δια ταύτα» να περιλαμβάνει το αίτημα των εκλογών με την ίδια ένταση του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς εκτιμούν ότι η προοπτική της κάλπης απομακρύνεται.
Eπίσης, αντανακλαστικά στη NΔ λειτουργεί και η παραδοχή Kούλογλου, ότι κακώς ο ΣYPIZA δεν άφησε την κυβέρνηση Σαμαρά να ολοκληρώσει τη «βρόμικη δουλειά», αλλά επέλεξε να ανέλθει το ταχύτερο στην εξουσία. Tο δεδομένο πάντως είναι, ότι μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, η NΔ άδραξε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει επίσημα ότι υποστηρίζει την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μεταθέτοντας για αργότερα τις πολιτικές εξελίξεις και εγκαταλείποντας συγχρόνως τη θέση «εδώ και τώρα εκλογές, ακόμα κι αν διακοπεί η αξιολόγηση».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ