Στα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ώστε να αποφύγει, στο μέτρο του δυνατού, κάποιο ατύχημα μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροπλάνων στο Αιγαίο, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου, ανάμεσα στα άλλα σε σχέση με το θέμα ενός πιθανού ατυχήματος ανέφερε πως: Όταν μια προεκλογική ρητορική παίρνει μια ροπή εθνικιστική, αυτό δεν είναι καλό πράγμα.
Τα δημοψηφίσματα και οι εκλογές πρέπει να έχουν δημοκρατικό χαρακτήρα. Μέσα σε μια τέτοια ρητορική λέγονται πράγματα. Το ατύχημα που με ρωτάτε αν το φοβάμαι, σας λέω ότι ανησυχώ και παίρνω μέτρα ώστε να εξαλείψω τις πιθανότητές του.
Τι κάνεις για να εξαλείψεις ένα πιθανό ατύχημα; Παίρνεις μέτρα ώστε να μη συμβεί το ατύχημα. Μην ξεχνάμε ότι πετάνε πιλότοι χωρίς εμπειρία από την άλλη πλευρά, βέβαια ο δικός μας πιλότος είναι και έμπειρος και έχει σαφείς οδηγίες.
Στην συνέχεια αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί μονομερούς από την πλευρά της Τουρκίας ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό δήλωσε συγκεκριμένα πως:
«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα διεθνούς δικαίου, διεθνούς αλληλεγγύης και ανθρωπιστικό ζήτημα. Όταν χρησιμοποιείται σε επίπεδο ρητορικής, πολύ περισσότερο σε επίπεδο πρακτικής, ως διαπραγματευτικό όπλο, τότε δε μιλάμε για το προσφυγικό.
Αν υπονοείται κάποιου είδους «επιθετική» ενέργεια με βάση τους πρόσφυγες, τότε είναι μια άλλη κατάσταση και αυτή την κατάσταση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και σε σχέση με τις συζητήσεις που πρέπει να γίνονται σε επίπεδο διεθνές και διπλωματικό αλλά και σε επίπεδο άλλου χαρακτήρα. Να επισημάνω, ωστόσο, ότι πολλά λέγονται αυτή την εποχή, ενόψει δημοψηφίσματος στην Τουρκία, που θα γίνει τη μέρα του Πάσχα για την Ελλάδα».
Στο ερώτημα αν φοβάται για το τι μπορεί να συμβεί στα ελληνοτουρκικά μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, απάντησε:
Από την άποψη των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαι ήσυχος. Από την άποψη ότι υπάρχει μια ρητορική έντασης, πάντοτε σκέφτομαι τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Εμείς πρώτα και κύρια πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, τη δουλειά που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι η προετοιμασία και η αμυντική θωράκιση στο επίπεδο της αποτροπής. Συγχρόνως, βέβαια, δεν είναι μόνο τι λέμε αλλά και τι κάνουμε. Κάνουμε ασκήσεις, βοηθάμε κοινωνικά όσο περισσότερο μπορούμε. Διαπιστώνουμε, με αφορμή και τις τελευταίες ασκήσεις στη Σαμοθράκη και τη Θάσο, ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.