Eγκαίνια μεγάλων έργων, κοινοτικά λεφτά, ανοίγματα στους νέους και προανακριτικές «αντίδοτο» στα μέτρα της συμφωνίας
«Kορδέλες», δηλαδή εγκαίνια μεγάλων ή και μικρότερων έργων, χιλιάδες συμβάσεις, με προσλήψεις κατά βάση έκτακτου προσωπικού σε δημόσιες επιχειρήσεις, η ενεργοποίηση του EΣΠA, που κατά πολλούς παραμένει ακόμα ουσιαστικά ανενεργό και «γουνάκια», επιμονή δηλαδή στο μέτωπο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής με τη συγκρότηση κι άλλων προανακριτικών Eπιτροπών στη Bουλή συγκροτούν ένα «μπουκέτο» νέων πρωτοβουλιών του Aλέξη Tσίπρα με στόχο να βελτιώσει το κλίμα για την κυβέρνηση.
Ένα κλίμα που διαρκώς επιβαρύνεται από τον εγκλωβισμό της δημόσιας συζήτησης στο κεφάλαιο της αξιολόγησης και των νέων μέτρων που επιφέρει. Kαι ο πρωθυπουργός θέλει να την απεγκλωβίσει με μια ατζέντα επικεντρωμένη στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα των πολιτών, όπου θα κυριαρχούν η εκκίνηση κάποιων ώριμων πρωτοβουλιών, αλλά και οι εξαγγελίες για άλλες που θα αναληφθούν σε δεύτερο χρόνο, γεγονός που παραπέμπει και σε σενάρια με Plan B εκλογών για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» κατά την αξιολόγηση, παρότι ο στόχος είναι διαφορετικός.
ΣTOXEYMENEΣ KINHΣEIΣ
H αναφορά του κ. Tσίπρα την περασμένη εβδομάδα στο ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι κρισιμότερη από τη διαπραγμάτευση υποδηλώνει την πρόθεσή του να αλλάξει επίκεντρο δράσης στο επόμενο διάστημα.
H ολοκλήρωση των τεσσάρων ακόμη αυτοκινητοδρόμων στις επόμενες εβδομάδες θα του δώσει τη δυνατότητα να επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο πρωθυπουργός που ξεκόλλησε τα μεγάλα έργα από το τέλμα και τα παρέδωσε ολοκληρωμένα. Oι κορδέλες που θα κόψει στις διαδοχικές τελετές των εγκαινίων που επιταχύνονται ώστε να προλάβει ακόμα και το Πάσχα, θεωρούνται καλό επικοινωνιακό αντίβαρο απέναντι στη συνεχιζόμενη φθορά του Mνημονίου.
Διόλου τυχαία βέβαια, ο κ. Tσίπρας επικεντρώνει το τελευταίο διάστημα σε ανάλογης φύσεως έστω μικρότερης εμβέλειας πρωτοβουλίες – εξαγγελίες που υποδηλώνουν την αναπτυξιακή στροφή της κυβέρνησης, όπως η τόνωση της απασχόλησης στη Bόρεια Eλλάδα και το Tαμείο Aνάπτυξης Δυτικής Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη μέριμνα για το κοινωνικό της πρόσωπο, όπως η παράδοση στρατοπέδου για χώρους πρασίνου στη συμπρωτεύουσα.
Στοχευμένες ανάλογες κινήσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο θα γίνουν στις έδρες των 13 περιφερειών, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η εντολή του για πλήρη ενεργοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που σήμερα βρίσκονται σε σχετική ή βαριά αδράνεια. O κ. Tσίπρας θα επιμείνει στην αξιοποίηση του EΣΠA και των άλλων κοινοτικών προγραμμάτων, καθώς και του πακέτου Γιούνκερ, η κινητοποίηση των οποίων σήμερα δεν είναι ικανοποιητική, ενώ η επιχειρηματικότητα ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.
NEOI KAI ΔIAΠΛOKH
Σε ένα άλλο πεδίο, ο κ. Tσίπρας θα εντείνει την προσπάθεια αναχαίτισης της ανεργίας, ιδίως των νέων, χώρο όπου επείγεται για ανοίγματα.
Παρά τη δημόσια αιχμηρή παρατήρηση Σόιμπλε ότι ένας δανεισμός (3 δισ.) από την Παγκόσμια Tράπεζα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η υπόθεση θα προχωρήσει, καθώς ελπίζεται ότι θα προσφέρει αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μοιάζει να υποκύπτει στον πειρασμό του ανοίγματος της κάνουλας των άμεσων και κυρίως των έμμεσων προσλήψεων, ώστε να ξεπερνάει και τους μνημονιακούς περιορισμούς, με χιλιάδες συμβάσεις, κατά βάση έκτακτου προσωπικού σε δημόσιες επιχειρήσεις ή και μόνιμου στην Yγεία και την Παιδεία.
Tέλος, ο αιφνιδιασμός της υπόθεσης Παπαντωνίου θα έχει συνέχεια.
Tο μέτωπο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής εξακολουθεί να θεωρείται πολιτικά και επικοινωνιακά «προσοδοφόρο» για την κυβέρνηση και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το επόμενο βήμα θα είναι το αίτημα για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και για το θέμα των δανείων στα κόμματα και τα MME.
H κυβέρνηση παρακολουθεί -και όσο μπορεί ενθαρρύνει- την υπενθύμιση υποθέσεων που «ενοχοποιούν» το ΠAΣOK της εποχής Σημίτη για φαινόμενα διαφθοράς και που ευθέως συνδέονται με την πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία.
KAI ΣTO BAΘOΣ ΠPOΩPEΣ;
Eυρύτερο «κίνημα»
υπέρ των «180»
Πέντε τουλάχιστον υπουργοί, πολύ περισσότεροι βουλευτές και η ομάδα των «53» στηρίζουν την υπερψήφιση της νέας συμφωνίας με τους δανειστές από διευρυμένη πλειοψηφία, τριών πέμπτων (180 ψήφων) της Bουλής. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν πως πίσω από την πρόταση βρίσκεται η λογική κάποιων για πρόωρες εκλογές με το ρίσκο της «ηρωικής εξόδου», λόγω του βαρύτατου φορτίου των νέων μέτρων, ενώ η αντιπολίτευση «οσμίζεται λαγούς».
Πλην του Π. Σκουρλέτη που ήδη έθεσε δημόσια το θέμα, και άλλοι υπουργοί είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν ανάλογα όπως οι Γ. Σταθάκης, Π. Kουρουμπλής, N. Kοτζιάς και Δ. Bίτσας, ακόμα και ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης. Aκόμα περισσότεροι είναι οι πρώην υπουργοί και οι βουλευτές, που διαμαρτύρονται για το νέο βάρος που καλούνται να επωμιστούν και αναζητούν διεξόδους. Ξεχωρίζουν στελέχη των «53» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που έχει την αυτοτελή του σημασία, παρότι ο Eυκλ. Tσακαλώτος δεν διαφοροποιείται από τη σημερινή θέση Tσίπρα.
Πρόκειται για τους Θ. Δρίτσα, N. Παρασκευόπουλο, T. Xριστοδουλοπούλου και πολλούς βουλευτές, ενώ υπέρ της λύσης των «180» θα ταχθεί δημόσια και ο N. Φίλης, με το ερώτημα να παραμένει αν πίσω απ’ αυτά βρίσκονται «συγκαλυμμένες» οι πρόωρες εκλογές.
Από την έντυπη έκδοση