«Δεν μπορούμε να αγνοούμε το τι γίνεται στην Ελλάδα»
Στην ανάγκη απόλυτης προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναφέρεται η τροποποιητική προσθήκη στην Διακήρυξη της Ρώμης, που έχει προτείνει η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, η Ελλάδα θα επιμείνει, όχι μόνο κατά το προσεχές Σάββατο αλλά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, στην ανάγκη προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αγνοώντας τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την κοινωνική διάσταση και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όταν το ΔΝΤ,στο πλαίσιο της γενικότερης ακραία νεοφιλελεύθερης και ουσιωδώς αντιευρωπαϊκής πολιτικής του, δεν θέλει στην Ελλάδα να έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που αποτελεί τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» σημείωσε.
Πρόσθεσε, ότι «αυτό είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα επιμείνουμε, όχι μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής αλλά και το επόμενο διάστημα». Εξήγησε πως «διαφορετικά, αν ακολουθούμε μια ρητορική που στα λόγια υπερασπίζεται αυτές τις αξίες και στην πράξη τις υπονομεύουμε, προσφέρουμε τη χείριστη δυνατή, υπηρεσία στην Ε.Ε., γιατί δεν ενισχύουμε μόνο την κρίση νομιμοποίησης που οφείλεται στους κοινωνικούς λόγους αλλά και στην αναξιοπιστία της πολιτικής που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που υποσκάπτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και δίνει τροφής στους εχθρούς της».
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης «για τον απλό λόγο ότι το σημερινό status quo δεν είναι υπερασπίσιμο».
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης αναμένεται να υπογραφεί από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. το Σάββατο, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.