«Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού», τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη».
«Η ανεργία και το ασφαλιστικό είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, εξηγώντας ότι η λύση είναι «οι ιδιωτικές επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «η διαπίστωση αυτή δεν εδράζεται σε κάποιου είδους ιδεολογική προτίμηση. Εδράζεται στην πραγματικότητα. Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις που υπολογίζονται, από διάφορες μελέτες, περίπου στα 100 δισ. για την επόμενη πενταετία. Αυτά τα χρήματα, το Δημόσιο, πολύ απλά, δεν τα έχει ούτε κατά προσέγγιση! Ολόκληρο το ΕΣΠΑ, άλλωστε, ανέρχεται στα 20 δισ., ενώ οι απευθείας επιχορηγήσεις από τον επενδυτικό νόμο φτάνουν μόλις τα 500 εκατομμύρια». Ως εκ τούτου, εξήγησε ο αντιπρόεδρος ης ΝΔ «η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα κριθεί από την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «σήμερα, δυστυχώς, βλέπουμε πως οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό 20ετίας, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό για την προοπτική της οικονομίας».
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη είναι: «Να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία. Να προχωρήσουμε στην ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στο να εισρεύσουν στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία διεθνών εταιριών, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε οι επενδυτές να μη νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, συμβάλλοντας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων».
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε και τις προτάσεις της ΝΔ λέγοντας:
«Προτείνουμε να καθιερωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια για τον ανταγωνισμό, πλήττοντας καταναλωτές και υγιείς επιχειρήσεις. Προτείνουμε, επίσης, ένα άνοιγμα στη silver economy, προσφέροντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα. Στην παιδεία έχουμε προτείνει την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στα οποία μπορούμε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας έτσι το επιστημονικό μας προσωπικό και εξασφαλίζοντας πολύτιμους πόρους για τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι «προωθώντας την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διάσωση της ΔΕΗ (που θα βρει τα αναγκαία κεφάλαια από ιδιωτικοποίηση μέρους των λειτουργιών της για να προχωρήσει μπροστά), αλλά και να προσελκύσουμε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η άμυνα οπισθοφυλακών απλώς επιτείνει το πρόβλημα, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των εργαζομένων στον χώρο. Ακόμη περισσότερο, όμως, θα μπορούσε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση να ανταλλάξει την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας με ένα σχετικά ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο για αφορολόγητο και συντάξεις. Δεν είναι αυτό κάτι καινούριο, έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στην περίοδο 2012-14. Οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να στηρίξουν ουσιαστικά την προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης».
Στην ομιλία του, τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε ως μάννα εξ ουρανού. Η ανάπτυξη προϋποθέτει τη συστηματική, εντατική καλλιέργεια ενός κλίματος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις» και υποστήριξε ότι «ένα τέτοιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα στείλει παντού το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε οριστικά πίσω τις ιδεοληψίες και τις πρακτικές του παρελθόντος και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».