Τις ελπίδες τους στις ΗΠΑ φαίνεται πως εναποθέτει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για τη σωτηρία της χώρας υποστηρίζοντας πως αποτελεί τον πλέον πιστό και πολύτιμο σύμμαχο της Ελλάδας.
Υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια “ανώμαλη κατάσταση”, λόγω των συνεχόμενων ηττών της στη Συρία αλλά και των εξελίξεων στο ζήτημα της δημιουργίας Κουρδικού κράτους.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Καμμένος, από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Ελλάδα καθώς αποτελούν διαχρονικά τον πιο πολύτιμο σύμμαχο της χώρας, αλλά παράλληλα θα πρέπει να στραφούμε και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ρωσία.
Ο κ. Καμμένος δικαιολόγησε την άποψη του τονίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις και συμμαχίες, όπως αυτές των χωρών του Βορρά με εκφραστή τον Σόιμπλε που δεν είναι διακείμενες φιλικά προς την χώρα μας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά παρά τις όποιες εντάσεις είχαμε στο παρελθόν με τις ΗΠΑ, ποτέ δεν βρέθηκε εκεί κανένας Ντάισελμπλουμ να κάνει απαξιωτικές δηλώσεις για τη χώρα μας, ούτε και κανένας Σόιμπλε να μας “κουνάει το δάχτυλο”.
Εφικτή μια συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου
Υποστήριξε ότι είναι απολύτως εφικτό το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου και η συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν από το Πάσχα.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο θέμα της ΔΕΗ, απάντησε ότι όσα λέγονται είναι υπερβολικά και θα πρέπει να περιμένουμε καθώς και το μέλλον της ΔΕΗ αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης της οποίας την έκβαση θα πρέπει να περιμένουμε πριν βγάλουμε τελικά συμπεράσματα.
Στο ερώτημα τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ στο ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου με δεδομένη και την τοποθέτηση του συνεπώνυμου του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου “ότι η μείωση του αφορολόγητου δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή” απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το συνολικό “πακέτο” της συμφωνίας, καθώς αυτό θα περιλαμβάνει και μια σειρά από θετικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Καμμένου ότι μέσα στους δανειστές υπάρχει μια ομάδα με κύριους εκφραστές τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν η οποία “δυναμιτίζει” την αξιολόγηση αλλά και την πορεία της Ελλάδας. Δεν θεωρεί όμως ότι θα καταφέρουν να βλάψουν την χώρα, καθώς η Ελλάδα παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή για πολλούς λόγος μεταξύ αυτών και της μεταμόρφωσης της σε ενεργειακό κόμβο.