«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει διαφανές, αξιοκρατικό και λειτουργικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με σαφή κριτήρια επιλογής και με στόχο την ανάδειξη των καταλληλότερων», δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κατά τη συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας που εισάγει τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.
Η υπουργός είπε ότι στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση των προκηρύξεων για τις θέσεις των γενικών διευθυντών και σήμερα, με την τροπολογία, γίνονται ρυθμιστικές παρεμβάσεις με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας, την αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλογής και τη διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις.
Όπως ειδικότερα ανέφερε, οι ρυθμίσεις διευρύνουν τις δυνατότητες για μοριοδότηση της επιμόρφωσης υπαλλήλων από πιστοποιημένους φορείς, εξορθολογίζουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη μοριοδότηση άσκησης καθηκόντων ευθύνης κατά την επιλογή προϊσταμένων και ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται πραγματική άσκηση καθηκόντων ευθύνης στις θέσεις προς πλήρωση.
Η Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε ακόμη ότι με την τροπολογία, σε περίπτωση κένωσης θέσης προϊσταμένου στη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας, δεν προκηρύσσεται εκ νέου αυτή η θέση, αλλά θα τοποθετείται για το υπόλοιπο της θητείας ο επόμενος στην κατάταξη στον πίνακα, που έχει ήδη γίνει από την επιλογή από την αρμόδια Επιτροπή. Στόχος αυτής της πρόνοιας είναι, όπως εξήγησε, η οικονομία χρόνου.
Επιπλέον, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποκλειστικά για την πρώτη προκήρυξη θέσεων Γενικών Διευθύνσεων, κατ΄ εφαρμογή του υπαλληλικού κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε από τον ν. 4369/2016, ορίζεται ότι η εξέταση των αιτήσεων αναγνώρισης προϋπηρεσίας των υποψηφίων που εκκρεμούν κατά την έκδοση της εν λόγω προκήρυξης θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεως υποψηφιότητας στην προκήρυξη, ούτως ώστε στη συνέχεια να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία της επιλογής προϊσταμένων.
«Διαφωνούμε πλήρως με αυτή την απομείωση των προσόντων που πρέπει να έχει κάποιος για να πάει για γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών με τα δύο χρόνια, δηλαδή με δυο χρόνια μπορεί να είναι και δόκιμος υπάλληλος», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου οποίος κατέθεσε και προκηρύξεις για να διαπιστωθεί, όπως είπε, ότι υπάρχουν αποκλίσεις στις μοριοδοτήσεις ιδίων προσώπων. «Για να δείτε την αξιοκρατία επί ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΟ-αξιοκρατία και αξιολόγηση- τα ίδια πρόσωπα σε δομές που λειτουργούν με δική σας ευθύνη, έχουν σε πέντε διαφορετικές δομές πέντε διαφορετικές βαθμολογήσεις. Το ίδιο πρόσωπο», είπε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Εσείς της κυβέρνησης νομοθετείτε, λες και θα εγκαταλείψετε αύριο την κυβέρνηση. Διαπραγματεύεστε, λες και είσαστε κυβέρνηση μιας ημέρας. Κυβερνάτε, λες και δεν ενδιαφέρεστε για το εθνικό συμφέρον. Έχετε φέρει τον διχασμό στην πολιτική ζωή εκεί που απαιτείται η συναίνεση. Ενεργοποιείτε έναν νόμο τον οποίον έχουμε ψηφίσει πριν από δεκατέσσερις μήνες, τον είχατε ανενεργό, και αλλάζετε με την ενεργοποίησή του όρους και κανόνες, οικοδομώντας έναν ολόκληρο κομματικό στρατό. Αυτό κάνετε», είπε ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.
«Οποιοδήποτε θέμα που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της διοίκησης, φαντάζομαι, συμφωνούμε όλοι ότι απαιτεί διαφορετική και σοβαρή προσέγγιση, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, περίσκεψη και προφανώς, συνεννόηση», είπε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.
Για σκοπιμότητες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς. «Η υλοποίηση, είτε των οργανογραμμάτων, είτε των περιγραμμάτων θέσεων, είτε της επιλογής προϊσταμένων, είτε της αξιολόγησης, είναι ακόμα στα χαρτιά. Και ενώ, λοιπόν, όλη αυτή η διαδικασία είναι στα χαρτιά και ενώ όλες οι ημερομηνίες τις οποίες είχατε ανακοινώσει έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί, μας φέρνετε ως κατεπείγον το σημερινό ζήτημα, το οποίο εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά μπορώ να καταλάβω τη σκοπιμότητά του. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την επιλογή των Γενικών Διευθυντών και μάλιστα των οριζοντίων θέσεων, δηλαδή, οικονομικών και ανθρωπίνου δυναμικού, των πιο σημαντικών θέσεων», είπε ο κ. Γεωργαντάς.
«Tο πελατειακό κράτος με μαεστρία το έχτισαν και το διαχειρίστηκαν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Επομένως, αντιλαμβάνομαι γιατί σκέφτεστε πονηρά και προσπαθείτε να βρείτε πού υποκρύπτεται το κακό, τι πάει να φωτογραφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσλάβει τους δικούς του. Έτσι έχετε μάθει να σκέφτεστε», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη.
Το επείγον
Για απαξίωση και αποδυνάμωση του ρόλου του κοινοβουλίου έκανε λόγο νωρίτερα ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και επέρριψε ευθύνες στο προεδρείο και προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο κ. Αυγενάκης, που ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, κατήγγειλε ότι δεκάδες τροπολογίες κατατίθενται σε άσχετα νομοσχέδια, ακόμη και σε κυρώσεις συμβάσεων, χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής.
Την απόσυρση της τροπολογίας (σ.σ. κατατέθηκε σε κύρωση σύμβασης συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ και της Μογγολίας), ζήτησε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σημειώνοντας ότι σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων δεν είναι δυνατό να ψηφίζονται εκπρόθεσμες και άσχετου περιεχομένου, τροπολογίες. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε επίσης ότι η τροπολογία έρχεται εκπρόθεσμη σήμερα στη Βουλή για την υλοποίηση ενός νόμου που έχει ψηφιστεί εδώ και 14 μήνες. Συνεπεία αυτής της πρακτικής και οι φορείς δεν έχουν εκφραστεί και ο Κανονισμός της Βουλής παραβιάζεται.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επικαλέστηκε το επείγον ψήφισης της τροπολογίας λέγοντας ότι αφορά σε ρυθμίσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία της προκήρυξης κρίσεων των γενικών διευθυντών, οριζόντια στο Δημόσιο, για τις διευθύνσεις οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. «Είναι μια προκήρυξη την οποία ασφυκτικά πλαίσια υποχρεώνουν να βγει στο επόμενο δεκαήμερο», εξήγησε η κ. Γεροβασίλη.
«Η κυβέρνηση κάνει όπλο τις συνοπτικές νομοθετικές διαδικασίες για να κάνει τακτική νομοθετική διαδικασία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι οι συνοπτικές νομοθετικές διαδικασίες έχουν γίνει κανόνας με την σημερινή κυβέρνηση.
Αλλά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ψήφισε νόμο για τον οποίο η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ ζητούσαν τότε αλλαγές, σήμερα τον ξεψηφίζει. «Μόνοι σας τα ψηφίζετε, μόνοι σας τα ξεψηφίζετε. Και το χειρότερο είναι ότι για να οικοδομήσετε ένα κομματικό κράτος και να μείνετε λίγο ακόμη καιρό στην εξουσία, θα τα ψηφίσετε όλα», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντίνοπουλος.
«Πράγματι, πάνω στην κύρωση είναι βαρύ να βάζει μια τροπολογία. Η κυρία υπουργός υποστήριξε το επείγον του πράγματος και την ανάγκη να κυλήσει η εφαρμογή του νέου νόμου, να ανανεωθεί η διοίκηση, να κάνει τη δουλειά της η διοικητική μεταρρύθμιση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.