Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το ασφαλιστικό.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας «προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας:Δεν είναι εφικτό να δίνονται βιώσιμες συντάξεις
Οι απόψεις αυτές «οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση και είναι της λογικής, ο καθένας μόνος του» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας σε ασφαλιστικό συνέδριο, υποστήριξε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τα προηγούμενα Μνημόνια, παραμένει δαπανηρό και γενναιόδωρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να καταστεί αναγκαίο να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ορισμένες συντάξεις, καθώς ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ένα επαρκές και, ταυτόχρονα, βιώσιμο «αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό» σύστημα δεν είναι οικονομικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση η οικειοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ενισχυθεί με πολιτικές που αυξάνουν το εισόδημα των συνταξιούχων στο μέλλον, παρέχοντας έτσι ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και μετριάζοντας τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή τον κίνδυνο αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων.
Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την παράταση του εργασιακού βίου και την αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης ή, η μέθοδος που είναι συνηθέστερη και πιο πρόσφορη, τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που συσσωρεύονται στο πλαίσιο των δημόσιων συστημάτων του πρώτου πυλώνα με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.