Σφοδρή επίθεση στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την απουσία του από τη συζήτηση στο Στρασβούργο με αντικείμενο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, εξαπέλυσαν τόσο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταγιάνι όσο και ευρωβουλευτές.
Η κριτική ήρθε μετά το μπαράζ επιθέσεων που δέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις χώρες του Νότου. Ως εκ τούτου η σημερινή απουσία χαρακτηρίστηκε από πολλούς «προκλητική».
«Παρότι νομικά (ο Ντάισελμπλουμ) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «ένα απλό ζήτημα ευγένειας».
Ο Ταγιάνι επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει «μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.
Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Ντάισελμπλουμ «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντάισελμπλουμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πολεμική που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του και σημείωσε πως το περιεχόμενό τους παρερμηνεύθηκε, πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία)
Εμείς πιστεύουμε πως δεν είναι πρέπον όταν εξέφρασε απόψεις σχετικά με χώρες που πέρσι έλαβαν βοήθεια, που δέχθηκαν συνδρομή. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού, ιδίως προς εκείνες τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα. Και θεωρούμε πως δεν είναι συμβατό να παραμένει ο Ντάισελμπλουμ στη θέση του, και πιστεύουμε πως θα πρέπει να παραιτηθεί.
ΤΖΑΝΙ ΠΙΤΕΛΑ (Σοσιαλιστές, S&D, Ιταλία)
Και ο κος Ντάισελμπλουμ, τόσο σε αυτήν την συνέντευξή του, όσο και σε άλλες προηγούμενες συγκυρίες, έχει αποδείξει πως δεν επιδεικνύει την σωστή στάση για να είναι πρόεδρος του Eurogroup. Αυτή είναι η θέση της Σοσιαλιστικής ομάδας, αυτή είναι η θέση πολλών σοσιαλιστών ηγετών και ευελπιστώ πως αυτή είναι κι η θέση των Χριστιανοδημοκρατών ηγετών, εκείνων που έως σήμερα ήσαν οι πραγματικοί υποστηρικτές του κου Ντάισελμπλουμ.
Γκάμπριελ Τσίμερ (GUE/NGL, Γερμανία)
Ο Ντάισελμπλουμ έχει έναν σημαντικό ρόλο, ιδίως για την εφαρμογή των μέτρων απέναντι σε συγκεκριμένες χώρες και δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους Ευρωβουλευτές (να εκφράζουν άποψη) σε ορισμένες περιπτώσεις. Και στις συνεντεύξεις, ο Ντάισελμπλουμ είναι το λάθος πρόσωπο για το Eurogroup και θα πρέπει να παραιτηθεί, δεν θα πρέπει να αναμένει έως ότου τον αντικαταστήσουν με άλλον.
Γκι Φερχόφσταντ (ALDE, Βέλγιο)
Είναι πολύ καλό, συμφωνώ με ότι δήλωσε ο κος Βέμπερ κι οι άλλοι συνάδεφοί μου, αλλά θα πρέπει να αναλογισθούμε επίσης και τις συνέπειες. Μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό στα ερχόμενα χρόνια ορίζοντας έναν μόνιμο πρόεδρο (του Eurogroup) μέλος της Επιτροπής να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αντόνιο Ταγιάνι (Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου)
Είμαι περήφανος που προεδρεύω ενός Κοινοβουλίου που έχει απορρίψει ομόφωνα την προσπάθεια τούτη του προέδρου του Eurogroup να δείξει ασέβεια έναντι ημών και να απορρίψει μία πρόσκληση των εκλεγμένων εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών λαών. Θα αποστείλω επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup, στην οποία θα τονίζω πως το Ευρωκοινοβούλιο ομόφωνα καταδικάζει τη στάση του, ιδίως υπό την ιδιότητα κάποιου που ασκεί ένα τέτοιο λειτούργημα.
Έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απηύθυνε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και το πακέτο μέτρο για τον εξορθολογισμό των δαπανών.
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή και ζήτησε να μην ξεχαστούν αυτά τα επιτεύγματα.
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ αρκετοί σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Πολλοί αναφέρθηκαν στη ζημιά που προκαλείται από τις καθυστερήσεις και αρκετοί ομιλητές σημείωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική δομή της χώρας.