Η συμφωνία της 7ης Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για 4ο Μνημόνιο, ανεξαρτήτως του πώς θα ονομασθεί αυτό, δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει «να τα δώσει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, πρώτα απ’ όλα της χώρας, στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι θα έλθουν σκληρά μέτρα για τον λαό.
Απέδωσε την «υποτιθέμενη καθυστέρηση» στις διαπραγματεύσεις στην διαχείριση του προβλήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης – όχι ως επικοινωνιακής τακτικής, αλλά στην προσπάθειά της «να πάει τα αντιλαϊκά μέτρα πιο πίσω».
Αναφέρθηκε στη μείωση του αφορολόγητου και στη μείωση των συντάξεων με την έκφραση «ένα το κρατούμενο» που απορρέει από την συμφωνία εις βάρος του λαού, ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα «έπεα πτερόεντα», σημειώνοντας ότι τα αντισταθμιστικά αυτά μέτρα είναι επίσης υπέρ του κεφαλαίου, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας, ουσιαστικά θα «πληρώνουν οι φτωχοί για τους φτωχότερους».
Αναφερόμενος στη ρύθμιση του χρέους, έκανε λόγο για «προπαγανδιστικά τερτίπια», τονίζοντας ότι το χρέος δεν είναι του ελληνικού λαού διότι δεν το δημιούργησε αυτός. Το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και όσοι κατείχαν και κατέχουν τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους.
Κάλεσε τον λαό να μην μπει στο «τριπάκι» της κυβέρνησης ότι η ρύθμιση του χρέους θα ελαφρύνει τα δεινά του και τόνισε ότι η απάντηση είναι διαγραφή του χρέους μαζί με άλλη δέσμη μέτρων.
Ερωτηθείς τι αντίκτυπο θα είχε μια τέτοια κίνηση, είπε ότι ο αντίκτυπος θα ήταν αποδέσμευση από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν γίνεται απλά. Απαιτείται κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου, των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός, εν ολίγοις μια νέα κοινωνική οργάνωση».
«Όταν η εργατική τάξη λάβει την απόφαση να πάρει την εξουσία και να αναπτύξει έτσι την οικονομία, τότε θα μπορέσει να έλθει οικονομική ανάπτυξη προς όφελος της λαϊκής ευημερίας» ανέφερε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την θέση του ΚΚΕ ότι «έξοδος από το ευρώ χωρίς ριζικές αλλαγές και εργατική λαϊκή εξουσία είναι “τίποτα”».