Μητσοτάκης: Η καλή κυβέρνηση χτίζεται στην αντιπολίτευση

Με έντονο προβληματισμό η ΝΔ έλαβε χθες τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Fiscal Monitor) για τα δημοσιονομικά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου στην Ουάσιγκτον.

 

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν εδώ και εβδομάδες εκπέμψει σήμα κινδύνου για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, όσον αφορά τις επιπτώσεις του ατέρμονου κύκλου της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και θέτουν σε οξύτατη κριτική τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τις προβλέψεις του Ταμείου, που αποτελούν ηχηρό ράπισμα στα αφηγήματα του  Μαξίμου για την ανάπτυξη και το τέλος της λιτότητας.

 

Ταυτόχρονα ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα κυβερνητικό σχέδιο με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

«Η καλή κυβέρνηση χτίζεται στην αντιπολίτευση. Στην αντιπολίτευση, πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά. Να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι θέλουμε να κάνουμε. Να καταλάβουμε τι από αυτά τα οποία θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε μέσα στους σφικτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, στους οποίους αναγκαζόμαστε να κινηθούμε. Και βέβαια, έχουμε και μία υποχρέωση μέσα από τον προγραμματικό μας λόγο. Να πούμε την αλήθεια. Να μην ωραιοποιήσουμε καταστάσεις και να μην στρογγυλέψουμε τα προβλήματα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες της γαλάζιας ενεργειακής πολιτικής.

 

Η πρόταση την οποία έφερε στο προσκήνιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε ανάλογη εκδήλωση θα παρουσιαστεί η στρατηγική για το χώρο της Υγείας) εδράζεται σε τέσσερα καίρια σημεία, η εφαρμογή των οποίων θα δώσει ώθηση σε έναν τομέα που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως μπορεί να δώσει ώθηση και να μετατραπεί σε καταλύτη για την ανάπτυξη της Ελλάδας και σχετίζονται με:

 

– Τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και τροφοδοσίας της χώρας.

 

– Τη μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη.

 

– Την προστασία του περιβάλλοντος, με εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

 

– Την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Για να αναπτυχθεί η αγορά ενέργειας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.

 

«Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, θέλουμε αξιόπιστες υποδομές, θέλουμε μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να σωθεί η ΔΕΗ και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν επενδύσεις, που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Όσο δε οι βολές των στελεχών της οδού Πειραιώς, με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το μέτωπο της ΔΕΗ, κρατούν ψηλά το τέμπο της αντιπαράθεσης (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δυστυχώς, διαλύει τη ΔΕΗ, αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ) η ενεργειακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην εξυγίανση της εταιρείας, με το πρώτο στοίχημα να σχετίζεται με την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας.

 

«Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας να περιλαμβάνει τρία ακόμα βήματα:

 

– η σύναψη σύμβασης παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. “Αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

– Την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. «Δεν αξιοποιείται όπως πρέπει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

– Τη συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή, που θα βοηθήσει την εταιρεία να ξεπεράσει τη δύσκολη καμπή της, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ