Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ρουσφετολογική.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
«Αν δεν το κάνετε αυτό, εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο για να σημειώσει ότι η αγωνία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή.
«Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε γιατί η ΝΔ κόπτεται για την επιχειρηματικότητα, ενώ κάλυψε τους χειρισμούς Παπαδημητρίου, λέγοντας ότι «χθες το βράδυ στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό».
«Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλιόυ όταν έκλεισε η πολιτική και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία. Η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Είχε σκοπό η τροπολογία να προστατεύσει επενδυτές; Γιατί έρχεται η τροπολογία ως βουλευτική;»
«Θα την αποσύρετε, θα την καταθέσετε ξανά ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως επιτάσσει το σύνταγμα και θα συζητήσουμε επί της ουσίας» έκλεισε αυτόν τον γύρο ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιο βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο κ.Τσίπρας.
Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υπενθύμισε την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού: «Όταν κλείνατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε μέρος του Συντάγματος. Απαντήστε τώρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει. Αν θέλετε να βελτιωθεί το ύφος, τότε αποσύρετε την τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος για τα ερωτήματα που θα δημιουργηθούν».
Καμμένος: Εσείς φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη
Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.
«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».
Λοβέρδος: Πρωθυπουργός και Καμμένος παραδέχτηκαν ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!
Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο δήλωσε: «Ερχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση και ότι εγείρονται υποψίες διαφθοράς: «Έχει σχέση και με μίντια και με άλλα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες». Τέλος δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε και ένα ακόμη θέμα. Όπως εξήγησε: «Ενώ η συνεδρίαση πήγαινε να κλείσει, μου έδωσε στη συνέχεια τον λόγο. Και υπάλληλός σας, αξιωματούχος της Βουλής, ειδικός γραμματέας διέπραξε μία σειρά παραβάσεις, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο διατάραξη συνεδρίασης της Ολομέλειας, κλείνοντας τα μικρόφωνα. Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο να πάτε στη Βενεζουέλα. Εδώ είστε υποχρεωμένος απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που διορίσατε να πάρετε θεσμικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται και με τον ποινικό κώδικα, αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε χθες το βράδυ».
Η επίμαχη τροπολογία
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται για «μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».
Συγκεκριμένα, προβλέπει κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.
«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος», ανέφερε κ. Δημητριάδης.