Για όλους και για όλα σε ότι αφορά την ελληνική ανταγωνιστικότητα μίλησε σε συνέντευξη του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η Ισπανίδα δημοσιογράφος, Lucia Abellan, ρώτησε για τις αποκρατικοποιήσεις, για τη διαφθορά, για τις απολύσεις στοπ Δημόσιο Τομέα αλλά και για την αύξηση των εξαγωγών, ενώ στο τέλος ρώτησε τον Έλληνα υπουργό αν θα παραχωρήσουμε και τα ελληνικά μνημεία προκειμένου να μειώσουμε το χρέος μας.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδής, επισήμανε την αύξηση των εξαγωγών που βάζει την χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε πως ο Δημόσιος Τομέας απαιτείται να γίνει πιο παραγωγικός και πιο ευέλικτος, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν σωστά και μεθοδικά. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει πως έχουν γίνει βήματα προόδου κατά της διαφθοράς και φυσικά τόνισε πως η Ελλάδα καθημερινά δέχεται διπλά χτυπήματα από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης που θέλουν την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τώρα που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν αρχίσει να παραδέχονται την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πώς το βλέπει η κυβέρνησή σας; Είναι μια ανακούφιση ή μια απειλή για την αξιοπιστία σας;
«Πάντα η συζήτηση για την Ελλάδα γίνεται με αυτούς του όρους, και αυτό δημιουργεί μια αρνητική ατμόσφαιρα στη χώρα. Είναι μια καταστροφική συζήτηση. Κάθε μέρα, ο διεθνής τύπος αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Έτσι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι η διέξοδος από την κρίση. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της συζήτησης, αν τελικά αναδιαρθρώσουμε το χρέος, μειώνεται πολύ η εμπιστοσύνη του εξωτερικού, των αγορών στην Ελλάδα, και έτσι τρομοκρατείται και η ελληνική κοινωνία. Είναι ένα διπλό δυστύχημα. Επιτίθεται στην πραγματική οικονομία και στην ψυχολογία του κόσμου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Όλος ο κόσμος μιλάει για την Ελλάδα με αρνητικούς όρους».
Σε αυτό το πλαίσιο, με τη χώρα ακόμα σε ύφεση, πώς σκέφτεστε να προωθήσετε την ανάπτυξη, πρωταρχικό σας στόχο ως υπουργός Ανάπτυξης;
«Είναι λογικά να βρίσκεται η χώρα σε ύφεση, αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε μια αύξηση κατά 0,8% του τριμηνιαίου ΑΕΠ, κάτι που συνιστά ένα θαύμα για πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την αγορά. Υπήρξε ακόμα μια ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Συμβαίνει κάτι το εντυπωσιακό: ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να συμπεριφέρεται ανεξάρτητα από το δημόσιο και από τα δημοσιονομικά προβλήματα. Τελικά, πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο».
Και στο δημόσιο τομέα, θα προχωρήσετε τελικά σε απολύσεις υπαλλήλων, ή θα μειωθεί ο όγκος των υπαλλήλων μόνο μέσω της μη αναπλήρωσης των θέσεων όσων συνταξιοδοτούνται;
«Δεν έχει αποφασιστεί να απολυθούν υπάλληλοι. Αλλά, από την άλλη, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ στο δημόσιο συμβαίνει το αντίθετο. Έτσι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα δεν είναι παραγωγικός. Προσπαθούμε να αλλάξουμε το δημόσιο τομέα για να γίνει πιο παραγωγικός και πιο αποτελεσματικός».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δημόσιου τομέα είναι ότι έχει εσωτερικεύσει τη διαφθορά.
« Ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό στην Ελλάδα, αλλά έχουμε λάβει πολλά μέτρα και η διαφθορά ελαττώνεται με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Διαφάνειας, και πιστεύω ότι θα σταματήσει να αποτελεί ένα πρόβλημα για το δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή, το επίπεδο διαφθοράς στην Ελλάδα είναι συγκρίσιμο με αυτό πολλών ευρωπαϊκών χωρών».
Πως θα επηρεάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις την οικονομική ανάπτυξη; Την ενισχύουν;
«Πρέπει να εξετάσουμε κάθε τομέα ξεχωριστά, γιατί κάθε ένας αξιολογείται με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να εξετάσουμε κάθε διάσταση των επιχειρήσεων (δυναμισμός, αποδοτικότητα), και να δούμε λεπτομερώς την κάθε διάσταση, γιατί αν πουλήσεις όλες τις επιχειρήσεις τώρα, χάνεις την πραγματική τους αξία. Η ιδιωτικοποίηση βασίζεται στην εφαρμογή ευρωπαϊκών νόμων. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ιδιωτικές ιδιοκτησίες από τη μία μέρα στην άλλη. Θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες».
Πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα θεωρήσουν την παραπάνω διαδικασία αρκετή για να εκταμιεύσουν ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, ή θα απαιτήσουν και άλλα μέτρα;
«Ναι, θα απαιτήσουν και περισσότερα μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι, φυσικά και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά η υιοθέτηση νέων μέτρων πάει κόντρα στην πραγματική οικονομία. Γιατί προκαλεί πτώση της εσωτερικής ζήτησης, της κατανάλωσης, κάτι που δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα στη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Είναι μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να μειώσουμε το έλλειμμα. Αλλά αν αυξάνουμε συνεχώς τους φόρους, για παράδειγμα, αποδυναμώνουμε τη ζήτηση. Και τα προβλήματα ρευστότητας είναι ακόμα πολύ σοβαρά».
Μήπως εμπιστεύεστε υπερβολικές τις εξαγωγές ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης; Είναι ρεαλιστική αυτή η πρόβλεψη;
«Οι εξαγωγές είναι ένα 10% του ΑΕΠ και αυξάνονται γρήγορα. Θα υπάρξει αύξηση του τουρισμού αυτόν το χρόνο. Ο τουρισμός και οι εξαγωγές θα ανεβάσουν κατά 2,5% το ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την πίεση που δέχεται η χώρα».
Πώς προχωρά η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τη σεβαστή μείωση του αριθμού των δημαρχείων; Εξοικονομείτε χρήματα;
«Είναι σίγουρα ότι τώρα έχουμε λιγότερα δημαρχεία. Μειώθηκαν στο ένα τρίτο, και τώρα έχουν μείνει 300. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να αναδομήσεις το δημόσιο τομέα».
Κάποιες φορές η Γερμανία -ή και άλλες χώρες – έχουν προτείνει να πουλήσετε μνημεία, ή να χρησιμοποιήσετε τουριστικά αγαθά ως εγγύηση για να πληρώσετε το χρέος.
«Πρόκειται περί αστείου. Τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί. Θα προσφέρατε εσείς τη Μάλαγα ή τη Λας Πάλμας;»